Home / Aktuellt / 6 tips för att öka brandsäkerheten under advent
Foto: Lovis Holm Häkkinen

6 tips för att öka brandsäkerheten under advent

 

I helgen är det första advent och för att maxa julstämningen plockas juleljusen fram. Under decembermånaden inträffar runt 300 bränder varje år, enligt statistik från Svenska Brandskyddföreningen. Levande ljus är oftast orsaken och antalet utryckningar ökar för varje adventsdag och eskalerar kring fjärde advent, då ljusen i adventsstakarna brunnit ner en bit. December är alltså den mest branddrabbade månaden på hela året. För att undvika detta och öka säkerheten i hemmet har vi sammanställt några värdefulla tips att tänka på under månaden.

• Tänk på att byta batterier i din brandvarnare.
Allt för många svenska hem har gamla batterier i sin brandvarnare, under december är det extra viktigt att att en fungerande brandvarnare hemma.

• Köp en brandsläckare för hemmabruk.
Nu för tiden finns brandsläckare i flera utföranden och färger. Din släckare kan mycket väl fungera som en inredningsdetalj, eller stuvas in i en lättåtkomlig garderob.

• Köp en brandfilt.
En brandfilt är ett bra och viktigt komplement till din brandsläckare.

• Se över dina elektriska adventsljusstakar/ljusslingor.
Även elektriska bränder ökar under julen, se till att sladdarna är i bra skick, så undviker du kortslutningar och minskar brandrisken.

• Dekorera din adventsljusstake med brandsäkra material.
Dekorativa stenar eller sand kan ersätta den brandfarliga mossan. Om du vill använda mossa, se till att köpa ny varje år, mossan är impregnerad med ett brandskyddsmedel som minskar med tiden.

•Sist men inte minst – glöm inte att släcka ljusen.
Gå aldrig ur ett rum som har ljus tända och ta ett extra varv runt i hemmet för att försäkra dig om att alla ljus är släckta.

 

Källa: Svenska brandskyddsföreningen, Trygg Hansa

 

Trevlig Advent, önskar Enytts redaktion!

 

 

 

Lovis Holm Häkkinen

Share Button

About Lovis Holm

Pluggar journalistik på Kaggeholms folkhögskola med målet att så småningom förändra världen åt det bättre.