Home / Just nu / Dags för julbordsfrossa
Foto: Skytteholms herrgård

Dags för julbordsfrossa

Vi är snart inne i december månad och julborden runt om i landet är i full gång. På Ekerö finns det många julbord att välja mellan. Alla belägna i en vacker miljö, var och en med sin egna prägel. 

Nu när julen närmar sig lyses slott och herrgårdar upp över hela Ekerö. Julgranar kläs och stjärnor sätts upp. Det nalkas julbord. Utbudet är stort och du kan välja och vraka bland det som erbjuds. På en plats utlovas det luciatåg och på en annan bjuds det på julmysterier till måltiden.

Julbordsweekend

På Skytteholms herrgård kan du boka en hel julbordsweekend med övernattning. Då finns tid att hinna njuta av mer än ett julbord. Ett bastubad i decembermörkret eller en spabehandling går även att avnjuta.

– Gäster kan komma till oss på julbordsweekend varje helg nu. Då blir man välkomnad med scones, äggtoddy och varm choklad med rom. Sen får man sova i herrgårdslängan istället för på våra vanliga hotellrum, säger Agneszka Sokolowska som jobbar med bokningen på Skytteholm.

Herrgårdens elva anställda vill skapa en hemmakänsla. De har julpyntat och den traditionsenliga maten, som lagas från grunden, förbereds.

– Hittills har vi fått in 450 bokningar till julborden. Vi hoppas på att få över 800 med både privat- och företagsbokningar, säger Agneszka.

”Vi väljer ut det bästa”

Även på Svartsjö Slott är förberedelserna inför julborden i full gång och beställningsplanen för matinköpen har lagts upp.

– Vi har ett begränsat utbud, men vi väljer ut det bästa. Vi köper sillar från Östermalmshallen och fina ostar, säger Hans Ahnström, affärsutvecklare på Svartsjö Slott.

En rundvandring på slottet erbjuds för den historieintresserade. För andra som vill ha lite spänning i vardagen kan teater med mystik under måltiderna istället rekommenderas. Ett sällskap kan boka in sig på ett julbord där en mordgåta samtidigt utspelar sig, som personalen på Svartsjö själva har skrivit.

Nya influenser 

– Vi har ett klassiskt julbord med nya influenser, säger Jasmin Lau som tillsammans med Conny Nilsson äger Rastaholms värdshus.

–  Sen satsar vi också mycket på upplägget, lite att äta med ögat. En ny utsmyckning av lokalen görs varje år inför julbordet, så det aldrig är sig likt.

 

Rastaholms värdshus

Gediget julbord med 150 varma – och kalla rätter och desserter. Kan bokas för både privatpersoner och företag. Ny utsmyckning av lokalen varje år.

Ekebyhovs Slott

Julbord i herrgårdsmiljö med både lunchsittning och kvällssittning. Den 11 december anordnas ett luciatåg under en traditionell familjesittning från kl 14.00. Tomten kommer förbi och delar ut godispåsar till barnen.

Svartsjö Slott

Från den 23 november till den 19 december dukas det upp julbord för ett eller flera sällskap i egen salong. Det utlovas också nyheter på 2016 års julbord.

Skytteholms herrgård

Traditionellt julbord dukas upp i herrgårdens matsal, ons-sön från den 26 november till den 21 december. Även julbordsweekend med övernattning erbjuds.

Brostugan

Klassiskt julbord, sittning mellan 18.00-21.00 från den 18 november till den 22 december  

Troxhammar Gold & Krog

Ute på golfklubben dukas julbord  upp från 1 december, tors-sön.                                            

Sångs-Säby

serverar ett julbord med traditionella och hemlagade rätter på svenska och närproducerade råvaror.

 

 

 

 

 

 

 

moa            Malena

Moa Tärneskog och Malena Dahl

 

 

Share Button

About Moa Tarneskog

Journaliststudent på Kaggeholms Folkhögskola, med författardrömmar. 24 år, från Örebro.