Home / Aktuellt / Ekerö Bostäders framtid under utredning
Foto: Love Lindqvist

Ekerö Bostäders framtid under utredning

Moderaterna presenterade igår tisdag ett förslag om att utreda partnerskap mellan Ekerö Bostäder och Heimstaden Bostad AB. Utredningen ska behandla för- och nackdelar med försäljningen som omfattar 49 procent av bolaget.
 Jag ser framför mig en period av diskussioner, säger Adam Reuterskiöld (M). Hanna Svensson (S) menar att förslaget går emot Ekeröbornas vilja.

Förslaget innebär att Heimstaden köper upp 49 procent av kommunägda Ekerö Bostäder. Igår tisdag eftermiddag sammanträdde kommunstyrelsen för att diskutera frågan. Oppositionsrådet Hanna Svensson (S) deltog på mötet och ifrågasätter beslutet om en utredning och hur det lades fram.

– Vi fick reda på det här samma förmiddag som mötet skulle ske, utan en möjlighet att förbereda oss. Vi anser inte att det finns något att utreda i den här frågan, säger Hanna Svensson.

Läs även: Ekerö Bostäders eventuella försäljning engagerar – ”Det här är början till en utförsäljning av allt”

”En öppen och transparent process”

När frågan var aktuell för fyra år sedan fanns ett bud på 800 miljoner kronor för Ekerö Bostäder. Nu ligger värdet på 1,2 miljarder kronor enligt Heimstadens beräkningar. Ekerö Bostäder äger i nuläget 821 hyreslägenheter och radhus. Adam Reuterskiöld (M) menar att det är ett välskött bolag men utan kapaciteten att möta bostadsmarknadens behov, därför kräver detta förslag en ordentlig genomlysning, menar han.

– Ekerö Bostäder är så pass intressant att vi har fått det här förslaget från Heimstaden. Ekerö är en expansiv kommun i en intressant region. Därför är det här inte förvånande. Det här är ett förslag som är värt att titta på. Vi vill att processen är öppen och transparent, säger han.

Hanna Svensson (S) menar att Heimstaden Bostad AB inte har någon erfarenhet alls.

– Heimstaden får gärna köpa upp mark och bygga bostäder, men vi ska inte sälja ut och släppa en del av kontrollen. Det är inte en bra lösning. Heimstaden har dessutom aldrig byggt förut, säger Hanna Svensson.

Det är Heimstaden som kontaktat Ekerö, men Adam Reuterskiöld (M) utesluter inte att det kan finnas andra intressenter.

– Det här är ett vanligt sätt att förfara på när man vill utveckla kommunens bostadsinnehav. Heimstaden har gjort det här på många ställen, säger han.

Läs även: Ekerö kommun bryter mot lagen med flyktingstoppet

66 procent sa nej i folkomröstning

2012 röstade 66 procent av Ekeröborna nej till försäljning av allmännyttan. Valdeltagandet låg på 43 procent, det kan ses som lågt då Ekerö historiskt sett haft högt valdeltagande. Hanna Svensson (S) menar att utfallet ska respekteras.

– Ekeröborna sa nej till försäljningen och redan efter fyra år kommer Moderaterna med ett sånt här förslag, säger hon.

Folkomröstningen 2012 gällde en försäljning av hela bolaget enligt Adam Reuterskiöld (S).

– Nu gäller det partnerskap. Det är två helt skilda saker, säger han.

Nu följer en process där förslaget om partnerskap ska diskuteras. Nästa kommunsammanträde är i februari och kommunfullmäktige möts 7:e mars. Första halvan av nästa år väntas ett beslut komma.

 

Förslaget om att inleda en utredning om partnerskap mellan Ekerö Bostäder och Heimstaden Bostad AB röstades igenom i tisdags (29/11). Ingen votering skedde enligt Ove Wallin (C), ledamot i Ekerös kommunstyrelse. Alliansen var eniga om ett ja till en utredning medan oppositionen var emot förslaget.

 

 

amanda-1

Amanda Hemberg Lind

Share Button

About Amanda Hemberg Lind

Journaliststuderande på Kaggeholms folkhögskola.