Home / Krönikor / Krönika: Förstör inte julen med ryktesspridning

Krönika: Förstör inte julen med ryktesspridning

Julen är runt hörnet. Julpynt plockas fram, julgranar blir resta och lyser upp mångas tillvaro. Hur julen tas emot, firas och vad en sysselsätter sig med under tiden beror givetvis på vem en är. Det finns självklart några kategorier. För många handlar det om att minnas Jesus, hans ord och en tid för reflektion och harmoni. För handeln handlar det om att lägga fram bra varor och rätta priser. Ett mindre traditionellt fenomen är ryktesspridning. För några – tyvärr en stor skala – handlar julen om att ta källkritiken till badkaren och dränka den utan att ha dåligt samvete. Internet fylls med rasande fart av konspirationsteorier om hur muslimer, som av någon märklig anledning vill stoppa jul och julfirandet. Källkritiken åker härmed på stryk.

Facebookförfattare skriver arga inlägg som senare visar sig vara falska. Ett exempel är den falska nyheten som gick ut på kommuner ska förbjuda julpynt för att inte förarga muslimska flyktingar. Viralgranskaren slog hål på myten. Det visade sig att Trafikverket inte längre kommer att låna ut sina lyktstolpar för att kommuner ska kunna dekorera dessa med julbelysning. Det rör sig egentligen inte om någon lagförändring, utan det handlar om att Trafikverket tagit över ansvaret för lyktstolpar på större genomfartsvägar, som i regel går genom mindre samhällen, konstaterade Viralgranskaren. Senaste tidens konspiration handlade om en julgran som sågats ner i Hörby. Vem som har gjort det är oklart. Men det är oviktig, anser konspirationsteoretiker. Tidigare konspirationer handlade om pepparkakor. Ja, ni ser att det är många konspirationer, som oftast dyker upp under jultiden. Konspirationsteorier beror i grund och botten på den dåliga attityden som odlats fram emot muslimer. Begreppet islamofobi är forskningsförankrad och innebär en förutbestämd negativ inställning gentemot muslimer. Här kommer det några frågor som kan lista ut din attityd och vad du kan göra åt det.

1. Tror du att svenska muslimer vill stoppa jul och julfirandet?
2. Tror du att alla muslimer beter sig likadant? Alltså. Tror du att muslimer är oföränderliga på grund av deras tro?
3. Påstår du att muslimer inte är någon ras och därmed är ditt hat helt okej?
4. Tror du att alla muslimska män har samma kvinnosyn? Tror du att alla muslimska kvinnor är förtryckta stackare?
5. Tycker du att islam inte bör omfattas av den svenska religionsfriheten?
6. Tycker du att alla muslimer är kollektivt ansvariga för vad andra muslimer gör och säger?
7. Kräver du alltid alla muslimers avstånd från diverse olika saker som händer i muslimska länder -som särskilt drabbar muslimer?
8. Tror du att muslimer tar över Europa genom att föda många barn?

Om svaret på en fråga -eller ännu värre flera frågor- är ja, påverkar den din källkritik väldigt mycket. En satsning som jag tar på allvar är Viralgranskaren. Där finns det tips på källkritik. Oavsett om det är på Facebook, Twitter eller på internet allmänt. Ett viktigt tips är att ta djupt andetag innan du publicerar. Julen är en hetsig och stressig tid för många. Det är viktigt att en tar sit ansvar för hur internet är. Det vore väldigt ansvarsfullt att t.ex. inte sprida ut konspirationsteorier. Det skulle göra julen mindre stressfull och mer behaglig.

 

 

 

 

 

 

 

Ibrahim Alkhaffaji 

 

Share Button

About Ibrahim Alkhaffaji

Journaliststuderande på Kaggeholms folkhögskola.