Home / Krönikor / Krönika: Black Friday är handelns sätt att lura dig

Krönika: Black Friday är handelns sätt att lura dig

Det är fredag, löning och Black Friday. Pengar flödar och handeln jublar. Ljusslingor, tomtar och granris pyntar såväl gator som torg och planeringen för vem som ska få vad i julklapp är i full gång. Det är handelns startskott för julhandeln och det är ett taktiskt sätt att få fler att spendera mer.

Den amerikanska traditionen Black Friday har slagit rot i Sverige och butiker pimpar med stora reaskyltar. Idag, och troligtvis hela helgen, kommer du och alla andra shoppingsugna kunna göra helt otroliga affärer. Ja, otroligt är rätt ord. För det lär inte vara butikens bästsäljande varor som finns på rea. Ditt syfte som konsument att köpa det allra bästa för billigaste pris och säljarens vilja att tjäna pengar går inte alltid hand i hand, speciellt inte under en konsumtionshögtid som denna när butiker ser sin chans att bli av med det som legat på lagret.

Black Friday skulle kunna jämföras med mellandagsrean. Vi har alla någon gång gått på mellandagsrean och trott att vi gjort ett riktigt fynd när vi köpt den där tröjan för halva priset. Det är när vi flera år senare hittar den där tröjan ligga intryckt längst in i garderoben med prislappen kvar som vi inser att vi blivit lurade. Gör inte samma misstag idag. Bara för att något är på rea behöver det inte nödvändigtvis vara en bra idé att köpa det.

Det finns de som älskar och de som hatar. De som shoppar och de som sparar. De som fyndar och de som luras. Med traditioner som alla hjärtans dag, Black Friday och mellandagsrean ökar konsumtionshetsen och att hela tiden köpa nytt och mera är varken snällt mot plånboken eller miljön. Fall inte för butikers ”oemotståndliga” erbjudanden bara för att de intalar dig att det bästa du kan göra är att köpa. Det är handelns sätt att lura dig att köpa det de vill bli av med och ändå få dig nöjd över köpet.

Även om du som konsument blir lurad måste en ändå erkänna att det är ett smart knep av handeln att få oss att konsumera mera. Tyck vad du vill om Black Friday men visst är det ändå kreativt av dem. För den som ska köpa julklappar är det onekligen idag som är den bästa dagen för att fynda. Men kom ihåg inköpslistan innan du ger dig ut.

profilbild-enytt

Natalie Wallin

Share Button

About Natalie Wallin

Journaliststudent på Kaggeholms folkhögskola.