Home / Aktuellt / Krönika: Fler kameror bästa lösningen på fortkörningsproblemen på Ekerö
Fartkamera
Foto: Elin Dahlgren/ Trafikverket

Krönika: Fler kameror bästa lösningen på fortkörningsproblemen på Ekerö

En av de första saker jag reagerade på när jag kom till Ekerö var hur fort vissa personer körde på de relativt små vägarna på öarna. Jag tycker mycket om att promenera och har alltför ofta blivit tvungen att mer eller mindre ta min tillflykt till närmaste dike för att undvika bilar som far förbi långt över hastighetsgränsen. Att höga hastigheter på små vägar ökar risken för olyckor kanske säger sig självt, men hindrar det människor från att begå hastighetsöverträdelser?

Enligt en artikel i Dagens Nyheter den 14:e mars i år står hastighetsöverträdelser för 70 procent av alla utdelade ordningsböter (de böter som polisen själva utfärdar på plats). I samma artikel pekar man på att mängden trafikkontroller minskat kraftigt och därmed också antalet utfärdade fortkörningsböter. Att polisens resurser blir allt mer ansträngda anses vara orsaken och det tycks i sig inte orimligt att trafiksäkerhetskontroller får stryka på foten för mer allvarliga brott. Men tanken slår mig ändå att detta borde kunna pareras med fler fartkameror.

Läs även: Fakta om hastighetskamerorna på Mälaröarna – såhär ser läget ut

Fartkamerorna längs Ekerövägen, mellan Tappström och Brommaplan, satte under första halvåret 2014 dit fler fortkörare än någon annan sträcka i landet, skrev Mälarö Tidning den 8:e augusti 2014. Fler fartkameror har utlovats, på Ekerövägen och Färentunavägen, men inget har hänt – verkställandet tycks ha strandat hos Trafikverket. De senaste fem åren har 49 olyckor rapporterats på Ekerövägen och 39 olyckor på Färentunavägen och på vardera sträckan har två dödsolyckor skett under samma period, enligt statistik från Transportstyrelsen.

”Trafikanterna förstår att kamerorna räddar liv” skriver Trafikverket på sin hemsida. Så varför har man då inte agerat och satt upp fler kameror på Mälaröarna när det bevisligen finns stora problem med fortkörning? Att kamerorna räddar liv stämmer nog och om polisen saknar resurser att utföra kontroller ser jag ingen bättre lösning än att få upp fler kameror så snart som möjligt. Kan det rädda liv och få människor att känna sig tryggare borde detta vara en minst sagt rimlig investering.

alexander

 

 

 

 

 

Alexander Månsson

Share Button

About Alexander Månsson

Journaliststudent, Kaggeholms folkhögskola
Mail: alexander.mansson1@gmail.com