Home / Kultur / Recension: Fantastiska vidunder och var man hittar dem
Newt Scamander. Foto: 20th century fox

Recension: Fantastiska vidunder och var man hittar dem

J K Rowlings berättelse om Newt Scamander och hans magiska vidunder utspelar sig flera år innan Harry Potter ens är född. Men filmen har många trådar som kopplas till Harry Potter och hans magiska värld.

Filmens huvudroll är Newt Scamander (Eddie Redmayne) som har blivit utslängd från Hogwarts och reser till Ellis Island i New York. Med sig har han sin resväska, som innehåller en hel del monster och vidunder från den magiska världen. Väl i New York förväxlar Newt sin väska med Jacob Kowalskis (Dan Fogler), en vanlig man, så kallad världsling. Det gör att flera kreaturer smiter från väskan. Newt får hjälp att fånga in dem av Tina Goldstein (Katherine Waterston), som blivit sparkad som auror från det amerikanska trolldomsministeriet och av hennes syster Queenie Goldstein (Alison Sudol) och Jacob. Allt blir mer komplicerat när Tinas kollega Graves (Colin Farrell) får reda på detta.

Medan det händer är det en ond, mörk kraft som tar sig fram genom New Yorks gator och förgör människor och hus. I världslingarnas värld är det en otäck politiker som styr.

Den nya filmen om J K Rowlings värld utspelar sig i New York på 20-talet, till skillnad från Harry Potter-filmerna som utspelar sig i nutida England. Filmen skiljer sig mycket från Harry Potter men har fortfarande samma underbara magiska känsla.

David Yates är regissör, vilket är ett bra val då han har regisserat de fyra sista Harry Potter-filmerna. Den är otroligt bra berättad och vi känner igen oss i den magiska världen även om det inte utspelas på samma plats eller har samma karaktärer.

Karaktärerna är dock inte lika starka som i Harry Potter-filmerna. Newt Scamander är en bra karaktär och har har en härlig utstrålning, men de onda i filmen är lite tråkiga jämfört med Voldemort. Att många gillar Harry Potter-filmerna mer är inte konstigt då detta är den första filmen i en serie på totalt fem filmer. Nästa kommer ut i november 2018.

 

Jag skulle rekommendera filmen.

Betyg: 3,5/5

 

saga

Saga Grönkvist

Share Button

About Saga Grönkvist

TV-produktionsstudent på Kaggeholms Folkhögskola.