Home / Just nu / Blandade känslor kring flytten av Kaggeholms folkhögskola
Kaggeholm har varit beläget på Ekerö i över 70 år. Foto: Kaggeholm.se

Blandade känslor kring flytten av Kaggeholms folkhögskola

Igår (tisdagen 7/12) gick Kaggeholms folkhögskolas styrelse ut med att de tagit beslutet att flytta verksamheten närmare Stockholm. Ännu saknas konkreta förslag till exakt placering av skolan men beslutet innebär att styrelsen nu konstaterar att det är den riktning skolan går mot.
– Det här är väldigt stort. En del tycker att det är jobbigt och andra att det är spännande, säger Daniel Josefsson, ordförande Kaggeholms folkhögskolas styrelse.

Kaggeholms folkhögskola har varit belägen på Ekerö i över 70 år. Skolans styrelse har under en längre tid gjort en utredning om frågor om dess framtid på Ekerö. De har tittat på vad som kommer behövas i ett längre tidsperspektiv och kommit fram till att en flytt av skolan är det bästa för den. När frågan diskuterats har styrelsen sett över vad som skulle fungera bra för deras intressenter, vilka är eleverna, personalen och deras huvudman Pingströrelsens Skol- och Kursverksamhet. Dessutom har styrelsen sett över lokalernas skick. Förhoppningen är att kunna få modernare och mer välanpassade lokaler närmare staden. I nuläget ligger skolan cirka tre mil utanför centrala Stockholm.

’’Komma närmare samhället’’

Ett mer centralt läge skulle underlätta för möjligheten att få in gästföreläsare, pendlandet för korttidselever, de elever som inte bor på skolans internat och personalen. Styrelsen tänker även att en sådan placering skulle underlätta samverkan med huvudmannen.

En stor fråga som påverkat beslutet är fastigheternas skick. Frågan om fastighetens utveckling har varit aktuell de senaste tio åren, den om att flytta verksamheten har lyfts på allvar det senaste året och utredningen har genomförts under det senaste halvåret. Många lokaler har investeringsbehov som gör att verksamheten inte kommer vara gynnsam om den fortsätter bedrivas på området. Det finns både behov av en flytt och en vilja för en då den kan vara positiv på flera vis. Vad som behövs göras för att verksamheten i fortsättningen ska kunna fungera bra blir då en omplacering, enligt styrelsen. En placering närmare staden skulle innebära att verksamheten kommer närmare samhället.

– Under arbetet har vi tagit till oss material från elever och andra verksamheter som vi använt som underlag när vi tittat på vad som är trender och vad som diskuteras där ute just nu, säger Daniel.

Verksamheten kommer inte påverkas

Beslutet är ett inriktningsbeslut, vilket betyder att det inte påbörjats någon konkretiseringsprocess, utan just nu är det till för att visa vilken riktning verksamheten går mot. Perspektivet med att se över det faktiska arbetet med flytten håller på att inledas och verksamheten kommer inte att påverkas till dess. Skolan satsar fortfarande på att bedriva sin verksamhet och leverera bra utbildningar.

– I nuläget påverkas verksamheten egentligen inte alls. Alla kurser och all annan verksamhet fortsätter som vanligt. Under vårterminen tar vi emot ansökningar inför nästa läsår i vanlig ordning, säger Clas Newman, rektor på Kaggeholms folkhögskola.

På skolan råder det blandade känslor bland både elever och personal. Skolan erbjuder boende på dess internat som både elever och anställda kan bo på. De elever som studerar på skolan just nu kommer troligtvis inte påverkas men de som är långsiktigt anställda och har sitt hem på skolan gör det.

– Det är blandade reaktioner. En del är besvikna och känner oro för framtiden, medan andra är mer positiva och tycker det känns spännande, säger Clas.

”Jättetråkigt”

Johan Elfver, informationsansvarig på Ekerö kommun, ser nyheten som mindre positiv.

– Det är jättetråkigt om den fina skolan flyttar från kommunen, säger han.

Under åren berättar han att kommunen har kommit att uppskatta relationen med skolan. Skolans mediaelever driver under sin utbildning lokaltidningen Enytt som bevakar nyheter på Ekerö, vilket skapat ett samarbete mellan kommunen och skolan. Ett samarbete som i sådana fall kommer saknas av Johan. Enligt honom har det varit roligt att det funnits ett lärosäte som introducerat nya studenter för kommunen. 

– Det har vi varit glada för.

 

 

 

 

Eneida Berisha 

Share Button

About Eneida Berisha

Journaliststudent på Kaggeholms Folkhögskola.