Home / Aktuellt / ”Ekerö borde ta efter Nacka kommun”
Ekerö Centrum
Ekerö Centrum Foto: Love Lindqvist

”Ekerö borde ta efter Nacka kommun”

Nacka kommun erbjuder sig själva som hyresgäst hos kommunens invånare. Tanken är att kommunen hyr utrymme som en nyanländ kan flytta in i. Kommunen står för kostnaden och hyresvärden kommer fungera som en vanlig hyresvärd till en inneboende.
– Jag tycker Ekerö ska haka på Nacka, säger Ekeröbon Niklas Bruzelius.

Tre kommuner i Stockholms län har under hösten gått ut med att de har svårt att hitta plats för nyanlända till kommunen. Ekerö kommun meddelade då att de sätter stopp för flyktingmottagandet på grund av bostadsbristen. Nacka kommun har däremot använt en annan strategi, de erbjuder kommuninvånarna att hyra plats i deras hem där en nyanländ kan tänkas bo. Kommunen kommer fungera som en vanlig inneboende, de betalar hyra, egen hemförsäkring och betalar alla övriga utgifter. Än så länge har inte Ekerö kommun kommit med ett liknande erbjudande.

– De är jättetråkigt att inte Ekerö kommun kommit med det här erbjudandet. Jag hade ställt upp med utrymme om möjligheten fanns, säger Ekeröbon Kristin Malmberg.

Andra Ekeröbor är inne på Kristins bana och skulle även de ställa upp med utrymme. Anna Jonsson tycker att det är en självklarhet att kommunen ska ställa upp och hyra plats av kommuninvånarna.
– Ja, vi har ju utrymme?
– Det beror lite på utrymmet, men ja det skulle jag absolut kunna göra, säger Niklas Bruzelius, en annan Ekeröbo, angående huruvida han skulle ställa upp med att hyra ut utrymme.

– Tycker du Ekerö kommun ska ta efter Nacka kommun?

– Ja jag tycker nog de ska haka på Nacka kommun. Det tycker jag, absolut, säger Niklas.

“Jag har inte något åsikt”

Alla kommuninvånare är däremot inte lika positivt inställda till att Ekerö skulle kunna ta efter Nacka. Lotta Väst och Eva Stjärninge står och pratar i Ekerö centrum när Enytt kommer fram till dem. Båda svarar nej på frågan om de skulle kunna tänka sig att vara hyresvärd åt en nyanländ.

– Tycker ni Ekerö kommun bör göra som Nacka och hyra utrymme av invånarna?

– Jag har ingen åsikt om det, svarar Lotta.
– Inte jag heller, säger Eva.

 

Martin Larsson Love Lindqvist

Martin Larsson & Love Lindqvist

Share Button

About Love Lindqvist

Journaliststuderande på Kaggeholms folkhögskola. Love@lindqvist.com @love_lin