Home / Aktuellt / Ekerö Bostäders eventuella försäljning engagerar – ”Det här är början till en utförsäljning av allt”
Allmännyttans framtid engagerar Ekeröborna. Foto: Esaja Ekman

Ekerö Bostäders eventuella försäljning engagerar – ”Det här är början till en utförsäljning av allt”

På sociala medier, från föreningshåll och hyresgäster själva kommer nu reaktionerna på att frågan om försäljning av Ekerös allmännytta åter tas upp.
– Jag vågar inte ens tänka på framtiden, säger Kicki Almlöf, tillförordnad ordförande i Hyresgästföreningen Bromma/Ekerö.

En folkomröstning som hölls 2012 visade att majoriteten av Ekeröborna ville ha kvar hela Ekerö Bostäder i kommunal regi. Att frågan återigen är på dagordningen rör upp känslor. Hyresgästföreningen kräver att politikerna lyssnar på sina medborgare och respekterar folkomröstningen. Imorgon lördag (3/12) ordnar föreningen en protest vid ICA i Tappström där en protestlista finns att skriva under och foldrar ska delas ut.

– Allmännyttan ska vara kvar i Ekerö Bostäders bestånd. Vi har haft en folkomröstning om att bevara Ekerö Bostäder inom kommunen. 66 procent ville detta, säger Kicki Almlöf som är tillförordnad ordförande i Hyresgästföreningen Bromma/Ekerö.

Det här kan leda till att vi inte har någon allmännytta kvar till slut menar Kicki Almlöf.

– Det här är bara en påbörjan till en utförsäljning av allt, säger hon.

Läs även: Ekerö Bostäders framtid under utredning

Namninsamling startad

Rose-Marie Rooth som är styrelseledamot i Hyresgästföreningen har startat namninsamlingen ”Sälj inte ut Ekerö bostäder”. På webben kan den som håller med skriva under. Kampanjen har i skrivande stund samlat in 285 underskrifter. Hon menar att det är viktigt att engagera sig i frågan.

–  Vi är beroende av allmännyttan i kommunal ägo för att kunna lösa bostadssituationen. Vi ska kunna ge bostäder till människor oavsett inkomst. När delar av beståndet säljs ut så hamnar hyresgäst och hyresvärd i ett annat förhållande. Heimstaden tycks inte speciellt intresserade av förvaltning utan tycks arbeta efter en princip att förvärva fastighetsbestånd för att sedan sälja vidare, säger Rose-Marie Rooth.

”Jag hoppas att hyrorna inte påverkas”

Murzit Özer, 35, bor i hyresrätt på Ekerö. Han är nöjd med Ekerö Bostäder som hyresvärd.

–  Jag är inte orolig för framtiden och en försäljning. Jag tror att de kommer att hitta på något, säger han.

Hyresgästen Barbara Knap, 47 år, tror att förslaget kan bli bra för vissa människor men inte alla.

– Jag hoppas att hyrorna inte påverkas. Vi betalar redan mycket. Alla här har inte hög inkomst. Men min förhoppning är att det här förslaget leder till något bättre, säger hon.

Läs även: Stelbent byråkrati hindrar boendelösningar för nyanlända

 

amanda-1

Amanda Hemberg Lind

Share Button

About Amanda Hemberg Lind

Journaliststuderande på Kaggeholms folkhögskola.