Home / Aktuellt / Ekerö kommun förhandlar med kritiserat bolag
Foto: wikimedia.org
Ekerös bostäder kan hamna i Heimstaden Bostäder AB:s ägor i ett delägarskap med Ekerö Bostäder. Foto: wikimedia.org

Ekerö kommun förhandlar med kritiserat bolag

Heimstaden Bostad AB är företaget som utreds för att bli delägare i Ekerö Bostäder. 2015 omsatte de 995 miljoner kronor, pengar som bland annat kommer från fastighetsaffärer med allmännyttan som sålts med vinst, något som oroar Ekeröborna. 

Idag äger Heimstaden omkring 20 000 bostäder i flera städer runt om i Sverige. Det är ett ständigt växande bolag som blivit en stor aktör på bostadsmarknaden. Nu vill de expandera även till Ekerö genom att gå in som delägare i Ekerö Bostäder.
– Vi gör det här för att vi dels tror på kommunen och dess framtid men också för att vi med ett partnerskap kan tillföra den kunskap vi har, säger Patrik Hall som är VD för Heimstaden Bostad AB.
Patrik tror att partnerskapet skulle kunna leda till bättre upphandlingar i den allmänna driften.

2012 var det en omröstning om Ekerö Bostäder skulle säljas ut vilket invånarna i kommunen röstade nej till.
– Det får vi ju respektera. Därför går vi in och erbjuder ett delägarskap. Vi erbjuder oss alltså att förvärva en minoritet så att kommunen sitter med den avgörande makten, säger Patrik.

Läs även: Ekerö Bostäders framtid under utredning

Kritik mot Heimstaden

Bolaget har fått mycket kritik för att de köpt in sig i flera kommuners bostäder och sedan sålt vidare med vinst, något Patrik säger inte är aktuellt i denna affär.
– De här pengarna som vi är intresserade av att investera är pensionskapital vilket gör att vi bara är intresserade av långsiktigt ägandet. Kortsiktiga investeringar är inte intressant för oss, säger han.

Foto: Heimstaden.com

Heimstaden Bostad AB:s VD Patrik Hall. Foto: heimstaden.com

Läs även: Ekerö Bostäders eventuella försäljning engagerar – ”Det här är början till en utförsäljning av allt”

Ingen fog för oro

Flera är negativt inställda till delägarskapet i rädsla för att hyrorna ska höjas och att detta är första steget till att allt ska säljas ut. Patrik förstår att folk kan vara oroliga för att det kan bli ett partnerskap men menar att det inte finns någon fog för oron.
– Alla våra hyresgäster är våra kunder och de måste känna sig nöjda med balanserad hyra, bra service och underhåll av lägenheterna. Det är vår målsättning, säger Patrik.
Om affären går igenom kommer kommunen fortfarande äga majoriteten av Ekerö Bostäder, med 51 procent, vilket gör att de har sista ordet när ett beslut ska fattas.

profilbild-enytt  Love Lindqvist

Natalie Wallin & Love Lindqvist

Share Button

About Natalie Wallin

Journaliststudent på Kaggeholms folkhögskola.