Home / Aktuellt / Kommunen öppnar upp för nya lösningar på bostadsfronten
Ekerö kommun. Foto: Malena Dahl

Kommunen öppnar upp för nya lösningar på bostadsfronten

I slutet av oktober beslutade politikerna på Ekerö att det ska bli en flyktingpaus på obestämd tid på grund av bostadsbrist. I skuggan av detta väntar fortfarande personer som meddelat kommunen att de kan ställa upp som jour- och familjehem på att bli utredda och tilldelade en placering. En lösning av situationen kan komma inom en månad säger Anders Anagrius intergrationschef på Ekerö kommun.

Tidigare i höst satte Ekerö paus i sitt mottagande av nyanlända eftersom det inte fanns någonstans för dem att bo.

– Det togs ett beslut som handlade om möjligheten att arrangera bra boenden för nyanlända, säger Anders Anagrius som är integrationschef på Ekerö kommun.

Anders berättar att beslutet om att ha en flyktingpaus innehåller fem stycken punkter. Bland annat  se vart man kunde bygga bostäder utanför detaljplanerna, men även ett system för att kunna få privatpersoner att hyra ut.

Bostadsbristen som råder gäller inte bara i Ekerö kommun utan även på andra ställen i Stockholms län. En kommun som redan har hittat ett sätt att kunna få privat personer att hyra ut är Nacka kommun. Där skrev kommunen ut brev på deras hemsida där det berättades att dem sökte privatpersoner som kunde hyra ut bostäder åt nyanlända mot att kommunen tar hand om betalningar och en boendestödjaren som hjälper till med praktiska saker så som tolk. Detta är något som Ekerö Kommun jobbar på just nu enligt Anders Anagrius.

– Vi ska gå ut och annonsera på vår hemsida att kommunen kommer att hyra ut bostäder eller lägenheter som privatpersoner äger eller förvaltar för att sedan i vår tur hyra ut till nyanlända.

På frågan om hur långt in i framtiden detta kommer vara svara han;

– Vi bör ha något klart inom cirka en månad.

Läs också:
”Ekerö borde ta efter Nacka kommun”

Klara

Klara Brattgård

Share Button

About Klara Brattgard

Tv-produktionsstudent med stort intresse för samhällsfrågor. Sport och kultur är också roligt.