Home / Aktuellt / Krönika: Är champagne nödvändigt för kommunens rekreation?
Foto: Huv Thomas/Flickr

Krönika: Är champagne nödvändigt för kommunens rekreation?

Torrt i strupen – champagne i buken? Det har väl inte undgått någon att Ekerö kommun nu är i blåsväder. Aftonbladets granskning visar att kommuntoppen valde att besöka en lyxig skidanläggning i Vemdalen när det var dags för en representationsresa. Där följde middagar med vin och champagne.

Snart tre veckor har gått av vårt redaktionsarbete med Enytt. Mycket har kretsat kring flyktingstoppet och även om försäljningen av allmännyttan. En annan upptäckt var att kommunen lockar med förstahandskontrakt i jobbannonser för socionomer. Mitt i en tid då Ekerö stoppar flyktingmottagandet för att det inte finns några bostäder. Enytt har mött alla möjliga Ekeröbor, läst reaktioner på sociala medier och känt av frustrationen över att saker nedprioriteras. Från politikerhåll kommer gång på gång argumenten om finansiering. Det finns inte tillräckligt med pengar, det är för stora satsningar är återkommande kommentarer.

I åratal har Ekeröborna efterfrågat en simhall. Visste ni att det finns ett intiativ i form av Badhuspartiet? I nuläget åker Ekerös skolbarn i timtal för att få simträna och skolor som inte har möjlighet till det får starta utredningar. Kan du simma? Jaha det kan du. Okej då får inte du följa med. Det är en verklighet för en del skolor som tvingas välja bort simkunniga barn.

Foajén till biblioteket i Ekerö kulturhus står fortfarande inte klar. Hösten 2015 påbörjades en renovering som ännu inte är färdigbyggd. Ekebyhovsbacken kämpar med finansiering av snö så att skidbacken kommer i drift denna snöfattiga vinter. Verksamma klubbar ser backen som viktig, inte bara för inbitna skidåkare utan även som ett integrationsprojekt där nyanlända får möjlighet att prova skidåkning. Det är väl inte bara kommuntoppen som ska ges möjlighet att dundra nedför en snötäckt backe?

Minns ni att Svenska kyrkan var i blåsväder för inte så länge sedan? De högt uppsattas resor och lyx sved i ögonen för dem verksamma som kämpar för Svenska kyrkans överlevnad. Jag tror att reaktionen blev så stark just för att det är allmänt känt att Svenska kyrkan kämpar med ekonomin. Många människor har gått ur kyrkan, kyrkobyggnader står och sakta förfaller och färre och färre tycks sälla sig till gruppen djupt troende. Kvar finns eldsjälarna som minns hur farmor begravdes i den lokala kyrkan och sin älskades jordfästelse. Såklart blir dessa människor upprörda när de högt uppsatta frotterar sig i lyx.

I Ekerö kommuns fall blir det tyvärr en liknande situation. Flyktinghjälp, bostadsbyggande och kulturaktiviteter nedprioriteras men pengar till lyxresor finns det minsann. I det här läget blir det oviktigt hur kommunen försöker försvara lyxen. Känslan blir att eliten roar sig och folket finner sig.

 

amanda-1

Amanda Hemberg Lind

Share Button

About Amanda Hemberg Lind

Journaliststuderande på Kaggeholms folkhögskola.