Home / Aktuellt / Krönika: Tack Adam Reuterskiöld!

Krönika: Tack Adam Reuterskiöld!

Att driva lokaltidningsredaktion på Ekerö med 15 journaliststudenter och 14 TV-elever kan vara precis så knepigt som det verkar. Framme på white boarden skrivs det upp allt som möjligtvis kan läggas upp på hemsidan. Det förs planer om pepparkakor, hemsökta hus och förbifarten. Dagens redaktionsdesk vill få ut fler saker än gårdagens och alla strävar efter att bräcka förra årets Enytt-redaktion. “E-type bor på Ekerö!” – “LÄGG UT!”. De säkraste ingångarna till information är oftast Googles sökfält och Mälarö tidning. Det är inte jättelätt att mjölka ur en landsorts/förorts-kommun med cirka 25 000 invånare på nyheter, därför vill jag passa på att tacka kommunstyrelsens ordförande Adam Reuterskiöld.

Jag brukar inleda dagarna med en enkel sökning av “Ekerö” på Twitter. Vad säger folket om vår ö-rika kommun? Jo, som alla som läser detta säkert förstår, det sägs en hel del. Här kommer ett litet smakprov:

Moderatledda #Täby och #Ekerö är så totalt respektlösa och taskiga, inte bara mot sitt parti @nya_moderaterna utan mot hela Sverige. #svpol, skriver komikern Özz Nujen.

Varken Nacka, Ekerö eller Täby kan alltså ta emot fler flyktingar. Nej, det är ju svårt att lära sig något utan att praktisera. Skriver en annan.

Finns inte ord att beskriva hur odemokratiska och människofientliga dessa rövhål i Ekerö är #08pol #bopol #sthlmpol, Fortsätter en tredje.

Vitsen med Enytt.com är att unga och hungriga journalister ska få erfarenhet av att jobba på en redaktion. Lära sig att granska kommunen enligt offentlighetsprincipen, hitta experter som kan uttala sig, vända och vrida på varenda sten för att hitta sanningen bakom uttalandena. Hade jag inte under den här tiden jobbat med Enytt hade jag levt med vetskapen att Ekerö kommun inte släpper in fler flyktingar. Jag hade varit fullkomligt vansinnig på Adam Reuterskiöld för att han är så ignorant. “Ekerö är ju en av landets rikaste kommuner, hur svårt ska det vara att inte dela med sig? Ekerö består till stor del av obebyggda gräsplättar, smäll upp lite hus!” Nu har jag insett att det politikerna säger faktiskt oftast bara är påhitt och tomma ord.

Tidigare i veckan var jag och pratade med Karin Gustafsson, projektledare på organisationen Vänfamilj. Karin är en eldsjäl på Ekerö som samlar folk som vill hjälpa till med migrationsarbetet på Ekerö. Till skillnad från de sittande i kommunstyrelsen är hon ute på fältet. Karin träffar människor som vill hjälpa och människor som behöver hjälp. Hon ser till så att nyanlända får tak över huvudet och en varm jacka under vintern. Hon ringer runt och hittar samlingslokaler, gräver i förråd efter mössor och försöker sprida sitt budskap bäst det går.

Adam Reuterskiöld skickar klagobrev till regeringen och säger att de inte har någon plats. Det är omöjligt att fler kommer hit.

Problemet med kommunens gnäll är att det inte betyder ett skvatt och det vet de troligtvis om. Lagen säger att alla kommuner ska vara med och ta emot nyanlända. Ekerö kommun tar emot och kommer även fortsätta göra det framöver. Karin Gustafsson säger att deras arbete inte har förändrats ett dugg, det kommer nya varje vecka och deras arbete kommer fortsätta även över årsskiftet, inget annat har sagts.

Men så tänk vilket sammanträffande. I samma veva som kommunen “sätter stopp” för fler flyktingar att komma hit på grund av bostadsbrist beslutar de att sälja hälften av det kommunägda bostadsbolaget Ekerö Bostäder. Det är alltså inte bara upp till kommunen längre att bygga nytt, utan även en privat aktör har något att säga till om. Smart drag, nu kanske regering måste rucka lite på restriktionerna kring bygglovet och eventuellt skjuta in med mer pengar i kommunen. Eventuellt slipper Adam Reuterskiöld fler nyanlända till sina öar.

Så tack Adam! Tack för att du gör tillvaron på en studentstyrd lokaltidning lite roligare. Men skulle det inte bara vara bättre om du sänkte garden lite? Samla ihop lite vinterkläder och ta med dem till Mälarökyrkan nästa onsdag. Det sänder bättre signaler.

 

Love Lindqvist

Love Lindqvist

Share Button

About Love Lindqvist

Journaliststuderande på Kaggeholms folkhögskola. Love@lindqvist.com @love_lin