Home / Aktuellt / Mångmiljonnotan – så reagerar Ekeröpolitikerna
Hanna Svensson (S) & Adam Reuterskiöld (M) Foto: Ekerö Kommun

Mångmiljonnotan – så reagerar Ekeröpolitikerna

Idag kom Aftonbladets granskning ”miljardnotan”, som handlar om hur kommunens chefer åker iväg på konferenser och resor för miljoner kronor som finansieras av skattebetalarna. Här kommenterar toppolitikerna i Ekerö kommun granskningen.
 – Vart fjärde år görs en resa eller en konferens i linje med dom politiska målen som vi har, som innebär att vara en attraktiv och bra arbetsgivare. Det är precis vad de har gjort i detta fallet. Säger kommunstyrelse ordförande Adam Reuterskiöld (M). 

Adam har själv inte varit med på de resor som Aftonbladet tagit upp eftersom han då inte hade tillträtt som kommunstyrelsens ordförande. Han tycker inte det är något konstigt att kommuncheferna åkt iväg på konferenser, utan berättar att många som jobbar inom kommunen åker på den typen av resor.

– Vi har  ett politiskt mål som är att vara en duktig och bra arbetsgivare. Det är den främsta garantin för att vi ska kunna producera bra kvalitet i våra tjänster, att vi satsar på våra medarbetare, säger Adam Reuterskiöld (M)

Han ser inte några problem med att pengarna används på det sättet som det görs om det går till att förbättra arbetssättet eller vidareutbilda sin personal.

– Det är en strategi som vi varit duktiga på och det har man kunnat se med tanke på att våra resultat varit väldigt bra. Vi är just nu sjätte bästa skolkommunen i Sverige, det är jättekul och vi levererar äldrevård med en hög kvalitet.

Adam hävdar vidare att det är viktigt för alla typer av konstellationer i kommunen att kunna åka iväg på sådana resor i syfte att utveckla sin kompetens.

På frågan om alla delar av den kommunala verksamheten får åka på prismässigt likvärdiga konferensresor som att skicka kommuncheferna till fjällen svara han att dom inte har några sådana åtskillnader utan det beror på tillfälle, grupp och vad syftet är med resan.

”Det verkar som att det har dragit iväg”

Oppositionsrådet Hanna Svensson (S) menar att det inte är konstigt att kommunanställda skickas på konferenser men är kritisk mot hur det spenderats på de aktuella resorna.

-Man måste ju ha en måttlighet i vad man gör och vad man dricker och sådana saker. Jag tycker att det verkar som att det här har dragit iväg en aning, säger hon.

Ekerö kommun har den senaste tiden uppmärksammats i riksmedia för sitt stopp i mottagandet av nyanlända och den bostadsbrist som angetts som skäl. Hanna hävdar att det inte finns en direkt koppling mellan att en stor andel skattepengar läggs på konferensresor och bristen på bostäder, men menar ändå att fokus kanske borde ligga på att åtgärda det sistnämnda. Hon påpekar vidare att den senaste tidens dåliga publicitet skadar Ekerö kommuns rykte.

-Det är jättetråkigt, det blir ju en trist bild av vad vi gör här och hur vi är. Det är väldigt många som gör väldigt bra arbete också.

Hon säger också att hon inte har mer information än vad som publicerats av Aftonbladet, men att det i första hand tycks vara kommunens ledningsgrupp som stått för de dyraste resorna.

-Erfarenheten säger väl att det inte är de som står i köken på våra skolor som har åkt iväg på sådana här resor.

Läs också:
Enkät: Ekeröborna tycker till om kommunens prioriteringar
WEBB-TV: Johan Elfver kommenterar lyxresorna
Ekerö kommun bjöd ledningen på lyxresor – detta har hänt
Krönika: Är champagne nödvändigt för kommunens rekreation?

 

Klara  alexander

Klara Brattgård & Alexander Månsson

Share Button

About Klara Brattgard

Tv-produktionsstudent med stort intresse för samhällsfrågor. Sport och kultur är också roligt.