Home / Aktuellt / Migrationsverket säger nej till flyktingstoppet
Foto: del av Migrationsverkets brev till Ekerö kommun

Migrationsverket säger nej till flyktingstoppet

Ekerö kommuns försök till att neka nyanlända plats i kommunen stoppas av Migrationsverket. I ett brev till kommunen meddelar Migrationsverket att alla kommuner enligt lag måste fortsätta med flyktingmottagandet. Samtidigt hotar regeringen med sanktioner till Ekerö kommun.

Turerna har varit många kring det påstådda flyktingstoppet i Ekerö kommun. I slutet av oktober menade kommunstyrelsen att stoppet ska införas med omedelbar verkan, men så har hittills inte varit fallet. I Enytt onsdag den 30:e november berättade Karin Gustafsson, på organisationen Vänfamilj, att mottagandet i kommunen löper på precis som vanligt.

Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S) gick även ut i ett pressmeddelande och sa att ingen kommun kan besluta om huruvida de ska ta in flyktingar eller ej. Hon hotade även med att saktioner kan införas mot de kommuner som väljer att bryta mot lagen.

Läs även: Ekerö kommun bryter mot lagen med flyktingstoppet.

Migrationsverket säger nej

Nu har även Migrationsverket gått ut och sagt att Ekerö kommun måste fortsätta ta in nyanlända till kommunen. Enytt har tagit del av det brev Migrationsverket skickat till Ekerö kommun, den 18 november, angående kommunens beslut att pausa i flyktingmottagandet. I brevet meddelar Migrationsverket att antalet nyanlända som varje kommun ska ta emot är fastställt och hänvisar till Förordning om fördelning av anvisningar till kommuner (2016:40). Vidare förklarar Migrationsverket att de kommer fortsätta att anvisa enligt lag och årsplanering.

Tidigare har kommunstyrelsens ordförande Adam Reuterskiöld (M) meddelat att de försöker göra det bästa av situationen, men kan inte garantera bostäder för alla de nyanlända kommunen har tilldelats enligt anvisningslagen.

 

 

Del av Migrationsverkets brev till Ekerö kommun

Foto: Del av Migrationsverkets brev till Ekerö kommun

Malena  Love Lindqvist

Malena Dahl och Love Lindqvist

Share Button

About Malena Dahl