Home / Aktuellt / Nobelfesten stundar – så går förberedelserna till
Förra årets Nobelbankett. Foto: © Nobel Media AB 2015/ Alexander Mahmoud

Nobelfesten stundar – så går förberedelserna till

Imorgon är det dags för festernas fest. Lyx och flärd med frasiga klänningar, sträckta frackar och en chans att sannerligen få smörja kråset. Menyn är som vanligt hemlig.
– Det är vågade smaker som kanske inte alla stött på, säger årets Nobelkonditor Daniel Roos.

Dagen inleds i Konserthuset där Nobelpristagarna mottar sitt pris och håller tal. Priser i medicin, fysik, ekonomi och kemi delas ut. Alla pristagare utom litteraturpristagaren Bob Dylan kommer att delta. Traditionsenligt hålls presentationstal inför varje pristagares vinnartal. Kungafamiljen närvarar som alltid och sitter på första parkett.

Nobelbanketten går sedan av stapeln i Stadshuset. Där blir det middag, uppträdanden och till sist dans. Nobelstiftelsen meddelar att årets meny, blomster och underhållning håller en röd tråd och kreatörerna utlovar en upplevelse utöver det vanliga.

Kungens förberedelser

Hovets Informationssekreterare Irene Beertema berättar att Kungen inte har några förberedelser inbokade just idag, utan är på väg hem från en luciakonsert i Paris. Den 5 december närvarade han dock traditionsenligt på ett företräde.

– Det är ett möte där Kungen och Kungafamiljen träffar företrädarna för Nobelstiftelsen, Svenska Akademien och Nobelkommitén för fysiologi eller medicin. Där informeras kungafamiljen om pristagarna, säger hon.

Inför Nobelfesten övar inte Kungafamiljen på något särskilt sätt utöver företrädet. Det gäller att läsa på som vid varje evenemang.

– Det är egna förberedelser, säger Irene.

”Det är inte brunsås med potatis”

Förberedelserna i köket är i full gång. Allt går som det ska meddelar årets Nobelkonditor Daniel Roos. Han har tagit fram årets dessert. Nobelmenyn 2016 håller en nordisk linje med japanska inslag.

– Det är vågade smaker som kanske inte alla stött på. Det är inte brunsås med potatis utan vi försöker pusha oss och bli ännu mer tekniska än innan, säger han.

Daniel samarbetar med Sayan Eriksson som är årets Nobelkock med ansvar för den övriga maten. Det är tredje gången för Daniel och andra gången för Sayan. De har arbetat med planeringen sen februari.

Så här dagen innan det gäller berättar Daniel att han är i full gång att förbereda det sista som ska läggas på desserten innan den går ut till gästerna.

– Jag håller på att fritera flarn just nu. Det tar några timmar att göra alla, säger han.

 

5845310a31de2e0d005cb81a_medium__mg_3528_print

Årets Nobelkonditor Daniel Roos. Foto: ©Nobel Media AB 2016/ Dan Lepp

 

Imorgon lördag (10/12) direktsänder SVT2 prisutdelningen klockan 16:20 och banketten klockan 19:00.

 

 

amanda-1

Amanda Hemberg Lind

 

Share Button

About Amanda Hemberg Lind

Journaliststuderande på Kaggeholms folkhögskola.