Home / Sport / Platschefen om att driva Ekebyhovsbacken: ”Det är kämpigt”
Ekebyhovsbacken Foto: Calle Svärding

Platschefen om att driva Ekebyhovsbacken: ”Det är kämpigt”

Vintern är här men än så länge har snön och kylan varit sparsam. För Ekebyhovsbacken hänger allt på att snön kommer i tid om de ska kunna öppna. Det ekonomiska läget är ansträngt och platschefen Victor Östman vill ha ökat stöd från kommunen.

Ekebyhovsbacken drivs sedan sju år tillbaka av Energy Consulting Group of Scandinavia AB och har i dagsläget en åretruntanställd platschef samt sex heltids- och cirka tio deltidsanställda under vintersäsongen. Företaget omsätter enligt platschef Victor Östman omkring fyra miljoner kronor.

Att driva en alpin skidanläggning så här pass långt söderut ställer extra höga krav på att väderleken är gynsam under vintermånaderna. Att hålla stängt alltför länge tär på ekonomin.

–Det är ganska kämpigt. Vi skulle verkligen behöva ökat driftstöd från kommunen, säger Victor Östman.

Ekebyhovsbacken har inga planer på att höja priserna på liftkort för att stabilisera ekonomin utan arbetar istället för att ligga på en liknande nivå som andra anläggningar i Stockholmsområdet.

Öppningsdatum än så länge oklart

Förra året, 2015, kunde Ekebyhovsbacken öppna rekordtidigt, redan den 28:e november. Generellt brukar juldagen sättas upp som mål för öppnande. Under natten till idag har det börjat läggas konstsnö i backen och snökanonerna planeras hållas igång under helgen. Detta kommer dock enligt Victor inte att vara nog för att kunna öppna backen nu.

Om snön inte kommer tvingas man helt enkelt avvakta. Enligt Victor är januari ut så länge man kan vänta innan det blir för sent.

–Än så länge har vi inte behövt göra det men ett sådant beslut får vi ta då, säger han.

”En mardröm”

Att vara så beroende av vädret är påfrestande och en vinter utan snö skulle kunna vara förödande.

En grön vinter är en mardröm för oss. Vi hade en för några år sedan och det kostar väldigt mycket pengar att inte kunna ha öppet, säger Victor.

alexander

 

 

 

 

 

Alexander Månsson

Share Button

About Alexander Månsson

Journaliststudent, Kaggeholms folkhögskola Mail: alexander.mansson1@gmail.com