Home / Nyheter / Rattonykterheten på Ekerö ökar kring jul
Person gripen av polis. Foto: Natalie Wallin

Rattonykterheten på Ekerö ökar kring jul

December är en av de månader på hela året som svensken dricker mest alkohol enligt en undersökning från Centrum för Alkohol och Narkotikaupplysningen. En konsekvens av detta är fler onyktra förare på vägarna, så även på Ekerö.
– Rattfylla är tyvärr ett vanligt problem även här, framförallt i samband med helger och högtider så som jul och nyår, säger kommunpolis Lena Törnblom-Löfqvist.

Jämfört med andra förorter i Stockholm ligger Ekerö relativt högt i statistiken på hur många rattonyktra som kör på vägarna.
– Det är tyvärr ett vanligt fenomen, säger Lena.
En av anledningarna kan vara att många väljer att ta bilen till julbordet istället för att åka kommunalt trots att alkohol kan vara en central del av tillställningen.
En annan orsak kan vara kollektivtrafiken som ofta tar lång tid och har få avgångar under kvällstid, vilket gör att många hellre tar bilen.
– Många bor långt ut och vill därför ta bilen. Vi får ofta in larm om misstänka rattfyllerister och de larmen prioriteras.

Arbetar för minskat rattfylleri

Polisen på Ekerö arbetar alltid för att minska rattonykterheten men framförallt under juletider. I år kommer polisen bland annat att göra extra trafikkontroller samt arbeta med julbordsinsatser för att minska antalet förare som kör påverkade.
– När vi gör julbordsinsatser kontrollerar vi krogar vid stängning så att ingen kör därifrån påverkad, berättar Lena.

Polisens hälsning

Julen är en högtid då mycket alkohol konsumeras och de som oftast drabbas är barnen. Lena vill därför skicka en hälsning till alla som ska fira jul:
– Jag vill uppmana alla att tänka på sin alkoholkonsumtion i jul, det är så många barn som far illa under jul så alla borde verkligen tänka på hur mycket de dricker. Tänk på barnen och ställ bilen hemma.

2015 anmäldes 17 stycken fall av rattfylleri inklusive grovt rattfylleri i Ekerö kommun. En klar förbättring från 2013 då hela 22 personer blev gripna för rattonykterhet. 

Källa: Brottsförebyggande rådet (BRÅ)

 

profilbild-enytt

 

Natalie Wallin

Share Button

About Natalie Wallin

Journaliststudent på Kaggeholms folkhögskola.