Home / Aktuellt / ”Vi bortprioriteras av kommunen”
Foto: Markus Guldstrand

”Vi bortprioriteras av kommunen”

På Munsö skola går det 82 elever från förskola upp till årskurs fem. På skolan finns det en gymnastikhall och bastu som har använts av både elever, gymnaster och innebandyspelare. För några år sedan inträffade det en fuktskada i lokalen och en helrenovering genomfördes, men ett år senare stängdes bastun igen. 

Munsö är en växande småort med cirka 750 invånare belägen i Ekerö kommun. På Munsö skola har den nyrenoverade bastun varit en mötesplats men för ett år sedan stängdes den igen. Kommunen har inte uppgett orsaken.

Eva Groth, ordförande i Munsö IF, känner att orten bortprioriteras av kommunen.
– Vi som har bott här i många år är vana att det dras in hela tiden, men ändå växer ju orten till invånarantalet.
Eva är uppvuxen i Munsö och har sett hur kommunen stängt igen både mataffär och bensinstation.

– Vi känner oss ju lågt prioriterade. Det är tufft att fortsätta kämpa utan någon respons. När jag var liten och även när mina barn växte upp fanns det mycket mer aktiviteter. Nu är det katastrof.
Eva tror att det är en säkerhetsfråga.

– Vad jag förstått har de stängt igen bastun på grund av säkerhetsrisk då det tidigare ska ha brunnit i en annan bastu inom kommunen.
Innan bastun renoverades berättar Eva att den var i väldigt slitet skick med brännmärken på laven som flera reagerat på.

– Jag tycker det är intressant att de väljer att stänga igen efter renoveringen om det kunde vara öppet när bastun var i det skicket. Jag tror det handlar om att kommunen inte vill betala någon extra försäkring.

”Dyraste bastun i Sverige”

Björn Falk bor i Munsö och spelar innebandy i gymnastikhallen två gånger i veckan och då har bastun varit en trevlig avslutning .
– I Munsö har vi ofta långt till grannar så det har blivit som en liten samlingsplats där bastun var en trevlig aktivitet där vi kunde prata och umgås efter innebandyn, så det är verkligen tråkigt att vi inte fick ha kvar det, säger han.
Björn påpekar att kommunen borde ha tänkt till innan de valde att finansiera en renovering av bastun.

– Fruktansvärt respektlöst mot alla skattebetalare som betalat för det. De höll på att renovera så länge att det måste ha varit den dyraste bastun i Sverige som byggdes. Sen tog det inte ens ett år innan den stängdes igen.
Inne i Ekerö centrum tycker Björn dock att kommunen är bättre på att se efter skolornas logistik.

– Där är lokalerna i mycket finare skick. Vi har till exempel betonggolv att springa på i Munsö skolans gymnastiksal och får alltid komma i sista hand. Så får vi tillslut en fin bastu och då får inte ens ha kvar den. Jag tycker det är bedrövligt.

Johan Elfver, informationschef Ekerö kommun, har inte haft tid att kommentera ärendet när Enytt har sökt honom.

Malena

Malena Dahl

Share Button

About Malena Dahl