Home / Just nu / Vi ser tillbaka på: 7:e december

Vi ser tillbaka på: 7:e december

1941 – Pearl Harbor-attacken

Den sjunde december 1941 attackerade japanska soldater den amerikanska militärbasen Pearl Harbor på Hawaii. Omkring 350 japanska stridsplan och ett flertal ubåtar anföll militärbasen och över 2400 personer omkom i attacken. Detta innebar att USA blev indraget i andra världskriget.

1979 – Stig Bergling döms till livstids fängelse för spioneri

Den sjunde december 1979 dömdes den dåvarande spionen och polisen Stig Bergling för grovt spioneri. Bergling hade uppdrag av SÄPO att kontrollera de ryska underrättelsemännen, men den svenska säkerhetspolisen förstod att det egentligen fanns chans för Bergling att avslöja sina ryska uppdragsgivare. Bergling började därmed misstänkas som mullvad och det blev även hans fall. Han dömdes den sjunde december 1979 för grovt spioneri efter att ha lämnat ut FO-koden för hela Sverige – förteckningen över Sveriges försvarsanläggningar, kustartilleribefästningar och mobiliseringsförråd.

1997 – Den skotske fotbollsspelaren Billy Bremner avlider

Den sjunde december 1997 avled den skotske fotbollsspelaren Billy Bremner av en hjärtinfarkt. Bremner var en hårt jobbande mittfältare och lagkapten för engelska Leeds, där han spelade 17 år och över 500 matcher för klubben. Han har blivit vald till Leeds störste fotbollsspelare genom tiderna och har även blivit inröstad i skotsk fotbolls ”Hall of Fame”. Han har också blivit hedrad med en staty utanför Leeds hemmaarena, Elland Road, efter sina insatser för klubben.

Martin

Martin Larsson

Share Button

About Martin Larsson

Fotbollsintresserad TV-student på Kaggeholms folkhögskola.