Home / Okategoriserade / Vi ser tillbaka på: 9:e december

Vi ser tillbaka på: 9:e december

46 f.kr – Annadagen

Den 9 december var dagen det började förberedas inför julen. Ljusen skulle stöpas och jultvätten skulle fixas. Men det viktigaste var att man skulle prova julölen och lägga lutfisken i blöt. Denna tradition föddes på den julianska kalendertiden år 46 f.kr. “Anna med kanna” är ett talesätt som hör till den här dagen eftersom julölen förknippades med det.

1960 – TV-serien Coronation Street har premiär

Coronation Street hade premiär i Storbritannien och är idag en av landets mest sedda dokusåpa. Serien handlar om familjerna som bor på en fiktiv gata i Manchester. Den är stor i andra länder runt om i världen och sänds fortfarande idag. Den har än idag över 10 miljoner tittare dagligen. 

1988 – Det svenska stridsflygplanet Saab 39 Gripen flyger för första gången

Saab 39 Gripen är fjärde generationens stridsflygplan och den 9 december 1988 flög det för första gången. Det här är ett plan som kan användas för olika saker: jakt-, attack- och spaningsuppdrag. Därför fick den prefixet JAS.

1996 – Pepparkakans dag

Sedan 1996 är den 9 december pepparkakans dag. Det instiftades av AB Annas Pepparkakor. Pepparkakor har funnits i flera hundra år och det var på 1300-talet som pepparkakor kom till Sverige. Men det var först på 1800-talet som de började förknippas med julen. Hur pepparkakan fick sitt namn är svårt att veta. Vissa anser att det var för att den innehöll peppar en gång i tiden och andra anser att det var för att exotiska kryddor förr i tiden kallades peppar. Vi kommer nog aldrig få veta svaret, men idag borde ni unna er en pepparkaka!

 

saga

Saga Grönkvist

Share Button

About Saga Grönkvist

TV-produktionsstudent på Kaggeholms Folkhögskola.