Home / Nyheter / Ärkebiskopen prioriterar USA-resa framför prinsdop
Bilden är ett montage.

Ärkebiskopen prioriterar USA-resa framför prinsdop

 

För första gången i modern kunglig historia så kommer inte ärkebiskopen förrätta ett kungligt dop.

Ärkebiskop Antje Jackelén har vid tidpunkten för dopet en tjänsteresa till USA som varit planerad en längre tid. Därför väljer hon nu att tacka nej till att förrätta dopet på prins Gabriel.

Den 1:a December döps prins Gabriel, son till prins Carl Philip och prinsessan Sofia, i Slottskyrkan på Drottningholms slott. En tradition som alltid följts i modern kunglig historia är att ärkebiskopen förrättar dop av barn inom kungafamiljen. Men i och med dopet på prins Gabriel bryts den traditionen.

Ärkebiskop Antje Jackelén har en tjänsteresa till USA inplanerad sedan en längre tid och kan därför inte närvara vid prinsens dop. Istället kommer den tidigare ärkebiskopen Anders Wejryd att förrätta dopet.

– Att ärkebiskopen inte döper prins Gabriel har ingen påverkan på hans titel. Det är många som har kontaktat mig via mail och varit undrande över varför inte ärkebiskopen ska döpa prinsen. Det är en tradition som funnits länge i Sverige, säger Elias Giertz som är Expressens hovreporter.

Den tidigare ärkebiskopen Anders Wejryd, aktiv 2006-2014, har tidigare döpt de båda prinsessorna Estelle och Leonore.

Hela kungafamiljen, representanter för det offentliga Sverige (som exempelvis partiledare) och en skara vänner till prinsparet kommer att delta vid dopet.

– Det blir ett lite mindre dop än exempelvis prinsessan Estelles dop. Detta ter sig naturligt då prins Gabriel kommer mycket längre ner i tronföljden än Estelle, säger Elias Giertz.

 

 

Reporter: Robin Öhrman

Share Button

About Robin Öhrman