Home / Nyheter / Ekerö IK tar sitt uppdrag på #allvar
Kanslichef Rickard Markusson, administrativ sportchef Thomas Hjelte och kommunikationsansvarig Johanna Eriksson sätter ungdomarna i fokus.

Ekerö IK tar sitt uppdrag på #allvar

Idrottsklubben ställer sig bakom hashtagarna #metoo, #aldrigensam, #inteensamaldrigglömd, #idrottsbrevet och #timeout. Varav alla finns i syfte att belysa och motverka sexuella övergrepp och psykisk ohälsa.

Hösten har kantrats av vittnesmål kring övergrepp och trakasserier i alla möjliga åldersgrupper och miljöer. Vad som först var ett fåtal berättelser blev snabbt en världsnyhet och allt fler öppnade upp sig under #metoo.

Ekerö IK är den 18:e största föreningen i Sverige och med 500 ledare som alla genomgått en värdegrundsutbildning tar de sitt uppdrag på stort allvar.

När idrottsbrevet kom ut i våras med Patrick Sjöberg i spetsen valde Ekerö IK att aktivt ta ställning. Det hela blev än mer aktuellt i höst, i och med alla röster som höjdes under #metoo.

-Det Idrottsbrevet står för innebär ett antal åtgärder som vi måste ta gällande policys, föreläsningar och utbildning. Vi har även en hemsida där man som ledare, spelare och supporter kan gå in och rapportera om eventuella avvikelser, om man ser eller är med om någonting som man känner inte står rätt till, säger Rickard Markusson.

Ekerö IK ställer sig bakom dessa upprop för en idrottsrörelse fri från kränkningar och diskriminering. På deras hemsida skriver de att ingen skall skrämmas till tystnad eller avhopp.

-Vi har ju en väg kvar tills vi är där, men vi hoppas på att kunna få upp det som finns i föreningen och hantera det. Ett av värdeorden i detta är trygghet. Man ska vara trygg i Ekerö Ik på alla plan, säger Rickard.

Enligt Johanna Eriksson, kommunikationsansvarig, är detta någonting som de känner dels ligger i tiden och dels genom den stora spridningen även gör det möjligt för människor att våga prata.

Ekerö IK är den äldsta klubben ute på mälaröarna och har i över 90 år arbetat med frågor som rör kommunen och att det ska vara en bra plats att växa upp och utvecklas i.

Thomas Hjelte förklarar vikten av att vara en förening där utövare, ledare, föräldrar och supportrar är tillsammans. Detta i verksamheter som leder till livslånga idrottsintressen i trygga miljöer som är jämställda och inkluderande.

Ett konkret exempel på att det ger effekt har med damlaget i fotboll att göra. De åker på söndag iväg på cup och av en händelse är prissumman i år densamma för damklassen som för herrklassen.

På ett djupare och bredare plan är det alltså viktigt att ändra perspektivet. Det ska vara på barnens och ungdomarnas villkor, att man är välkommen som man är, och att allting är lika för både flickor och pojkar.

Responsen har varit väldigt positiv, att invånare uppskattar att detta tas upp och att man också rent praktiskt har en plan för hur man ska agera.

-Vi vill kommunicera att det går att vända sig hit och att vi lyssnar. Däremot har vi inte sett följden av det än, det vet vi inte men det kanske kommer, säger Johanna.

Men om det finns därute så hoppas de att folk verkligen kan känna sig trygga och rapportera in det.

-Hör man av sig till kansliet, så sker det i sekretess och det är ingenting som vi delar med oss av, man kan känna sig väldigt trygg i det forum som är här, säger Johanna.

Hon berättar även att det finns en arbetsgrupp som fångar upp och arbetar vidare med de eventuella berättelser de får in.

Kanslichef Rickard Markusson anser att det allra viktigaste är att arbeta för en trygg miljö där gemenskap, glädje, respekt, trygghet, och ansvar är i fokus.

-För min del som ansvarig för hela verksamheten är det viktigaste att folk ska känna sig trygga. De ska kunna vända sig till oss, och få det stöd man behöver, det är därför vi är anställda här.

 

Rebecca Ahlström

Reporter/Foto: Rebecca Ahlström

Share Button

About Rebecca Ahlström