Home / Kultur / LÄR KÄNNA EKERÖ: Musa var först att åka med ekeröfärjan – något han fortsatt med i 28 år
Musa Oguz, ägare av Ekerö skomakeri och kemtvätt.

LÄR KÄNNA EKERÖ: Musa var först att åka med ekeröfärjan – något han fortsatt med i 28 år

Musa Oguz äger Ekerö centrums skomakeri och kemtvätt, där sitter han från morgon till kväll och gör trasiga kläder hela. 1990 tog han över butiken, som tidigare varit en kemtvätt, och startade eget. Nu har han varit här i snart 28 år. Medan de flesta ekeröbor åker in till stan så fortsätter Musa att åka hit.
Jag var färjans första kund, berättar Musa Ogus

När jag kliver genom dörren på kemtvätten pratar mannen bakom disken i telefon och ber mig vänligt att vänta ett ögonblick. Vi tar i hand och han presenterar sig som Musa. Han är 57 år med många års erfarenhet i arbetslivet, redan som 6-åring började han jobba hos en guldsmed i Turkiet där han är född och fortsatte som skräddare när han flyttade till Österrike.

Efter att ha gift sig i Belgien flyttade han till Sverige tillsammans med sin fru och startade ett skrädderi på Södermalm i Stockholm, han berättar att hans arbete då mest handlade om att sy kläder.

– Vi sydde till PK-huset och några andra ställen i stan. Efter några år började jobben ta slut. Företagen skicka sina beställningar till Estland och andra ställen där det var mycket billigare. Därför började jag med lagningar och ändringar istället.

Musa flyttade affären till Ekerö, han köpte loss den av en man som hade bedrev kemtvätt i lokalen, sedan dess är han kvar. Från klockan sju på morgonen hade han öppet och fick åka hemifrån redan vid fem. Musa bor i Södertälje och pendlar till jobbet varje dag, för 28 år sedan såg förbindelserna inte ut alls som idag. Långa omvägar och smala vägbanor ställde till det, speciellt på vintern, men sedan färjan började gå så kan han ta sig till jobbet snabbare.

Jag var färjans första kund, på provturerna var det bara jag och min bil, säger han stolt.

28 år har gått och det är inte bara förbindelserna som har förändrats, nästan allt ser annorlunda ut, då bestod centrum utav Musas affär, grillen och en matbutik. Han berättar att barnen som lekte utanför hans affär när han öppnade nu kommer in som vuxna och frågar om han känner igen dem, det gör han inte, jag får en bild av tiden som gått. Musa har nu både frisörsalong och blombutik rätt över gatan, vägg i vägg ligger Ekerö bageri. Kundkretsen har växt i takt med kommunen, då affären öppnade bodde det bara 8 000 personer på Ekerö. När jag kommer tillbaka för att ta en bild på affären så ursäktar han sig.

– Jag ska bygga om affären, det är mycket saker överallt nu.

 

Annie Lindqvist

Share Button

About Annie Lindqvist