Home / Krönikor / Så undviker du julstressen
Julemys i all ära, men julen skapar också mycket stress. Camilla von Below kommer med praktiska tips.

Så undviker du julstressen

Hur är egentligen den perfekta julen? Kanske är drömmen att dricka varm choklad framför en öppen spis tillsammans med nära och kära (som självklart håller sams utan att bråka), men verkligheten ser ofta annorlunda ut. E-nytt har pratat med psykologen Camilla von Below för att reda ut hur december månad kan bli mer mys och mindre krav.

Camilla Von Below arbetar som psykolog på Sankt Lukas mottagningen i Uppsala och även som lärare på Stockholms universitet. Hon menar att stress ofta är en upplevelse av att man inte kan möta de kraven som läggs på en i olika situationer. Camilla hjälper oss att navigera rätt bland det som stressar oss mest under julen.

 

Julklappar

Detta är något som gör många stressade. I december månad är det många inköp som ska göras och att dessutom köpa julklappar för flera tusen kan kännas övermäktigt. Kanske ni kan lotta så att var och en bara köper julklapp till endast en person i familjen och inte allihop? Eller så ger ni varandra en upplevelse, fikar eller spelar barnens favoritspel. Det är värt att fundera ett varv extra om julklapparna verkligen är det som ska ta mest plats under julen.

– Det är viktigt att barnen förstår att de inte kommer kunna få allt de pekar på. Så är livet, menar Camilla.

Camillas råd: Fråga barnen vad de tycker är viktigt, förutsätt inte att de vill ha massa julklappar.

 

Familj

Barnen i ring, dansa omkring. Eller så är det istället högljudda bråk och familjekonflikter som blossar upp när alla ska samlas. Det kan vara skönt att vara praktisk och fokusera på vem som ska bidra med vad. Att någon bråkar kan man dock inte alltid styra över.

– Vad har du själv makt över? Du kanske inte behöver följa med hem till de värsta släktingarna, eller så serverar du ingen alkohol om du vet att folk tenderar att dricka för mycket, säger Camilla.

Camillas råd: Dela på arbetet! Vid högtider faller många in i traditionella könsroller och kvinnan ställer högre krav på sig själva och från omvärlden. Vill du som kvinna ta mer ansvar är det okej, men gör det inte på grund av krav utifrån.

 

Mat och bak

Hemgjord mat i all ära. Men är det du som ska stå för allt? Tänk knytis istället och låt gästerna ta med varsin rätt till julbordet.

– Varifrån kommer kraven om en perfekt jul? Är det verkligen jag själv som vill baka mina egna lussekatter eller tror jag att mina gäster vill att jag ska göra det? Vad är viktigt för mig själv, är bra fråga att ställa sig, säger psykologen Camilla.

Camillas råd: Fundera för dig själv och tillsammans med de du firar med; vad är viktigast för oss? Kanske kan ni köpa all mat färdig eller äta något annat för att få tid med varandra. Finns det barn med i bilden, håll ner alkohol för en fridfull jul!

 

Digital stress

Du scrollar ner på instagram och ser ännu en bild på ett hem som blänker lika mycket som de perfekta och självklart dyra julgranskulorna i Disneyjulgranen. Dessutom råkar personen i fråga ha lagat all sin julmat från grunden av ekologiska och närodlade ingredienser. Själv har du ätit alldeles för mycket pepparkakor och det står en ensam ljusstake i fönstret. Då är det lätt att känna sig misslyckad. Du kanske ska fasta från sociala medier några dagar och ha rum där varken mobiler eller datorer får användas. Gå istället ut på promenader och tanka D-vitamin.

Camillas råd: Skratta åt det som blev riktigt dåligt och var inte för hård mot dig själv. Våga lägga ut en bild på misslyckade knäck för att sänka prestationskraven.

 

Städning och juldekorationer

Julstädningen är något som många känner sig manade att utföra i december, samtidigt som hemmet ska vara i full julmodering. Men julen ska vara en tid för vila och avkoppling, då behöver vissa saker prioriteras bort helt enkelt. För varje ja finns det många nej. Alltså, för varje sak du tar dig an måste du säga nej till annat. Du kommer troligtvis inte både hinna sortera hela garderoben, träna och vila.

– Prata ihop er hemma. Vad är viktigt för oss, är en bra fråga att ställa sig, säger Camilla.

Camillas råd: Var realistisk hur bra julen kan vara och ha en lagom ambitionsnivå. Lev inte i en dagdröm utan prioritera det som är viktigt för dig.

 

 

Reporter: Lovisa Lo Fundell

Share Button

About Lovisa Fundell