Home / Recensioner / Recension – Jakten på den perfekta lussebullen

Recension – Jakten på den perfekta lussebullen

   

I helgen är det första advent och de flesta suktar efter sött julfika. Att baka själv är alltid trevligt, men när tiden och orken inte räcker till kan det vara skönt att någon annan bakar åt en. E-nytts testpanel har gett sig ut i jakten på den perfekta lussebullen i Ekerös närområde. Fem bullar, tre reportrar.

 

ICA, Tappström

Pris: 5 kronor

Betyg: 2/5

Vid första anblicken slås man av lussebullens brända yttre. Mysfaktorn på Ica var inte den bästa då det enda stället vi fick sitta på var en sliten träbänk vid entrén, fungerar bäst som take away.

Smaken av saffran är i stort obefintlig men trots detta blev man överraskad av att det ändå fanns någon slags fyllighet i bullens inre. Det som talar för Ica:s alternativ är det billiga priset, endast fem kronor. Detta är dock ett erbjudande som endast gäller veckan ut.

Bageri Ekerö

Pris: 25 kronor

Betyg: 3/5

Är du kräsen och beredd på att lägga mer pengar på din lussebulle kan du bege dig några meter bort. Där hittar du Ekerö bageri som tar 25 kronor för sin lussebulle och slänger i lite extra saffran. Här var mysfaktorn betydligt högre och lussebullen hade verkligen en inbjudande, gyllene färg.

Underbar doft och här kändes smaken av saffran mycket mer tilltagen. Inuti var den mjuk och god och man kunde verkligen se saffranet med sina röda prickar.

Här var priset lite högre men smaken kombinerat med den höga mysfaktorn gör detta till ett prisvärt alternativ.

 

Pressbyrån, Drottningholm

Pris: 18 kronor

Betyg: 3/5

Om du vill få lite mer kunglig atmosfär till ett mycket lågt pris så kan Pressbyrån utanför Drottningholm vara ett alternativ. Själva lokalen hade ingen mysfaktor men den vackra slottsmiljön utanför drog upp betyget rejält.

Ytan på själva bullen var hård och lite bränd. Den innehöll lite mer saffran än Ica:s bulle och trots den hårda ytan var den ändå ganska fyllig och mjuk inuti.

Det som talar för det här alternativet är att man för endast fem kronor extra får en kopp kaffe till bullen.

Brostugan

Pris: 25 kronor

Betyg: 4/5

Är du ute efter att skippa kaffet och orkar korsa bron så är det nära till Café Brostugan. Här hittar vi en stark kandidat på vår jakt. Den här lussebullen var god även om den var lite mindre fyllig än den från Bageri Ekerö. Den innehöll mycket saffran och hade en fin färg trots att den ena sidan var lite mer bränd än den andra. Ett plus för brostugan är de tydliga röda saffransprickarna inuti bullen.

Den öppna spisen som man kan sitta och njuta av sin lussebulle bredvid höjer mysfaktorn rejält.

Enzo deli & gelato

Pris: 28 kronor

Betyg:1/5

Humöret rör sig starkt uppåt hos panelen när vi skyndar iväg till Enzo deli och gelato på Ekerövägen 51. En lussebulle för 28 kronor måste leverera. Här var dagens besvikelse. Den hittills dyraste bullen var långt ifrån den bästa. Den smakade rätt lite och var för mjuk och degig inuti. Det fanns en tydlig smak av saffran men sötman sken med sin frånvaro. Trots det supertrevliga bemötandet från personalen så var detta dagens minst prisvärda lussebulle.

 

Efter en lång dag är det dags att komma till slutsatsen. Vilka har den perfekta lussebullen på Ekerö?

Panelen är enig och vinnare är Brostugan med sin saffransrikedom och möjlighet till förtäring intill den öppna spisen.

Testpanelen bestod av våra reportrar:

Robin Öhrman

Peter Osterberg

Lovisa Lo Fundell

Share Button

About Lovisa Fundell