Home / Kultur / Ekeröborna tänder första ljuset på söndag

Ekeröborna tänder första ljuset på söndag

På söndag slår jultiderna upp sina portar ordentligt med första advent. Överallt i Sverige firas det med att tända det första ljuset, och sippa på den första glöggen. E-nytt mötte Ekerös befolkning för att stämma av hur de ska fira detta, och om hur de ska spendera första advent.

Britta, 47 – boende i Stenhamra

Jag kommer spendera min söndag med min familj, min man och våra två barn. Vi har som tradition att baka lussebullar på morgonen följt av en dag i varandras sällskap som avslutas med att vi tar fram söndagssteken på kvällen. Ser fram emot att få tända första ljuset!

Annika, 38 – boende i Bromma

Jag kommer jobba här i min inredningsbutik hela helgen, med undantag för söndag – så blir inte jättemycket tid för förberedelser med bak eller så. Jag kommer handla fika här på bageriet (i Ekerö centrum, reporters anmärkning) imorgon eftermiddag när jag stängt butiken, och klä granen i sällskap av barnen på söndag. Jag tycker advent är en mysig högtid, men vi brukar inte fira den med något speciellt mer än med att passa på att umgås med ungarna lite extra.

Petter, 22 – boende i Solna

– Advent känns som en lite överskattad högtid, tänker jag, men förstår såklart att det är viktigt för många att få hem barnen och sådant. Jag själv kommer spendera söndagen med att plugga inför en tenta jag har på tisdag, men åker hem till föräldrarna på kvällen för att dricka glögg och så. Det är mysigt med de tända ljusen, även fast jag inte riktigt vet varför första advent firas. Ser mest fram emot julhelgen, och att ha skrivit klart den där tentan.

 

Första Advent – varför firar vi?

  • Första advent firas främst för att det är kyrkoårets första dag, och för det är den fjärde söndagen innan juldagen. Första advent infaller mellan 27e november och 3e december, beroende på vilket år det är.
  • Under 1900talet började traditionen i Sverige med att tända ett ljus för varje söndag innan jul, det vill säga de fyra ljusen i adventsljusstaken.
  • Främsta traditionerna den första advent är Gudstjänster, att tända första ljuset & adventspsalmer.
  • På första adventssöndagen är det fler som besöker kyrkan än under en vanlig söndag.

 

 

Reporter: Anna-Stina Ericson

Share Button

About Anna-Stina Ericson