Home / Kultur / Ett dop fyllt av historia
Prinsessan Sofia, prins Alexander, prins Carl Philip och prins Gabriel. Foto: ERIKA GERDEMARK / KUNGAHUSET.SE

Ett dop fyllt av historia

Tre månader efter att prins Gabriel föddes på Danderyds sjukhus är det dags för dop på Drottningholms slott. Ett kungligt dop innebär många traditioner som går långt tillbaka i tiden. 

Föräldrarna prins Carl Philip och prinsessan Sofia behövde nog inte jobba allt för hårt inför detta dop, då Gabriels bror prins Alexander döptes i september i fjol. Mycket ifrån Alexanders dop går att återvända denna gång.


Carl den XV:s vagga har använts av nästan alla av Gabriels äldre kusiner, och även av honom själv.


Dopklännigen är 111 år gammal. Om du döps i klänningen broderas ditt namn in, så ni kan kanske tänka er hur många namn som finns med på den. Klänningen är av bomullsbatist och valenciennespets med en underklänning i satinvävt siden. Klänningen är kantad med spets vid armhålorna.


Dopfatet är från 1600-talet. Dopvattnet var förr från Jordanfloden, men numera förser en källa på Solliden kungafamiljen med dopvatten ända sedan kronprinsessan Viktoria föddes.

160 gäster är inbjudna till dagens ceremoni som inleddes klockan 12:00. Ungefär en timme senare tog prins Gabriel emot folkets hyllningar på Drottningholm och lyssnade till salut från Skeppsholmen. 21 skott sköts för vår Gabriel Carl Walther, hertig av Dalarna och prins av Sverige.

Reporter: Linn Hallsénius

Share Button

About Linn Hallsénius