Home / Kultur / Hon ser julkalendern genom barnens ögon
Sara Edwardsson har i 20 år varit Bolibompa-Sara med hela svenska folket

Hon ser julkalendern genom barnens ögon

Barnprogramsprofilen ger oss en inblick i det 24 dagar långa äventyr som årligen visas i Sveriges Television.

Sveriges största barnprogram heter i år ”Jakten på tidskristallen” och beskrivs av SVT som ett spännande och juligt sci-fi-äventyr. Huvudrollerna spelas av Monna Orraryd, Vincent Wettergren och Naima Palmaer. Bland skådespelarna märks även Eva Rydberg, Rikard Wolff och Kodjo Akolor.

Sara Edwardsson har varit ett av de ansikten man i flera år kunnat förknippa med just barnprogram, och har även varit med och påannonserat årets kalender i ”Morgonshowen” på SVT. 

Hon skapade tidigt en karaktär vid namn SupersnällaSilverSara och 2009 blev hennes egen idé till en så pass stor succé att man då bestämde sig för att även göra en julkalender av den. Karaktären SuperSnällaSilverSara blev tillsammans med vännen ”StålHenrik” den 50:onde julkalendern i ordningen.

-Eftersom att det alltid känns viktigt att få med julstämningen så kom vi även på den briljanta idén att de bor på julplaneten, säger Sara och skrattar.

Sara minns det som en stor händelse. Att hon som upphovsman till själva grundidén fick se hur en karaktär som hon under tidigare år skapat, blev till en så pass stor succé att uppdragsgivaren ville göra det till det största programmet av alla.

-Det blev som ett erkännande, att jag kunde hitta på bra idéer som går hela vägen, säger Sara.

Det slår nästan aldrig fel att människors favoriter är den julkalender som gick när de själva var barn och det stämmer även in på Sara.

-Min favorit genom tiderna är Trolltider som sändes 1979, jag var sex år när den visades och anledningen till att det är min favorit är nog för att jag var i precis rätt ålder för konceptet. Julkalendrar ska fånga hela familjens intresse men det är de fakto ett barnprogram.

Hon har varit Bolibompa-Sara med flera generationer barn vilket hon känner stor respekt och ödmjukhet inför.

-SuperSnällaSilverSara är en karaktär som är väldigt roligt att identifieras med. Jag är stolt över henne och tycker att hon är ascool.

Men det coolaste är ju ändå att mina största fans nu är i 22-25 årsåldern. De var fem-sex år när jag var som mest på tv, och det är riktigt häftigt att så många generationer har vuxit upp med mig, säger Sara.

 

Reporter: Rebecca Ahlström

 

Share Button

About Rebecca Ahlström