Home / Nyheter / Ideell grupp hjälper flyktingungdomar
Stefan Pettersson arbetar ideellt med att hjälpa ensamkommande ungdomar skaffa boende.

Ideell grupp hjälper flyktingungdomar

Flera av de flyktingungdomar som kom till Ekerö den stora flyktingvågen 2015 fyller 18 år den här hösten. Vad vissa anser vara ett hål i systemet gör att en asylsökande ungdom som fyller 18 kan tvingas flytta från den trygghet och sociala sammanhang denne fått sedan ankomsten till Sverige. Mälaröarnas Ebo-nätverk är en ideell grupp som hjälper till att hitta boende för asylsökande ungdomar som annars skulle tvingas flytta bort från Ekerö där dessa bott i sedan ankomsten.

– Tänk dig att du är sjutton eller arton år och knappt känner någon. Du vågar ju inte fråga om du kan bo hos någon som du knappt känner, säger Stefan Pettersson.
Stefan är aktiv i ett nätverk av privatpersoner som kallas Mälaröarnas Ebo-nätverk och som arbetar med att hitta boendelösningar för ensamkommande flyktingungdomar ideellt. När man kommer som asylsökande till Sverige och är under arton år så är den kommun man blir placerad i skyldig att lösa boende och skolgång. Men om man inte har fått uppehållstillstånd och hinner fylla arton, då hamnar man under samma regelverk som en vuxen.  Kommunen blir inte längre ansvarig för ungdomen och den asylsökande blir placerad under det statliga systemet med omedelbar verkan. Det kan innebära att man får flytta till andra sidan landet, mitt i skolgången, inte kan träffa sina vänner och tvingas starta om ännu en gång med att bygga upp sociala nätverk.
 – Det kanske funkar enklare att komma hit som vuxen och direkt bli bemött enligt reglerna för vuxna. Men har man kommit hit som barn eller ungdom så har man ofta hunnit skaffa sig vänner och trygghet som även svenska ungdomar gör den åldern. Det kan ha hänt ganska mycket i livet, man har några få vänner och vuxna som man känner och alla finns på den plats man bott sista åren. Att slitas upp från det och skickas till andra sidan landet kan vara jättejobbigt. Det blir väldigt abrupt, säger han.
– Vi vet av åtminstone en ungdom som först bodde i Ekerö och som efter att blivit tvingad att flytta till slut bokstavligen hamnat på gatan.
Stefan har jobbat som god man till ensamkommande tidigare och såg ett stort behov för de som hamnade i den här situationen.
 – I den här åldern är det inte lätt att fixa sånt här själv oavsett om man skulle vara född i Sverige eller inte. Man känner väldigt få och att själv gå och fråga om man får bo hos någon är inte enkelt. Det är där vi kommer in.
Har det någonsin blivit konflikter när en ensamkommande blivit inackorderad hos någon i ert nätverk?
– Vid ett enda tillfälle tog de tillsammans, både ungdomen och familjen, beslutet att det var bättre att hitta en annan lösning. Men i övrigt har det funkat hur bra som helst, så vitt jag vet.
Sayed, 18, är en av dem som fick hjälp genom Ebo-nätverket.

Sayed fick hjälp med boende tack vare Mälaröarnas Ebo-nätverk

– Jag hade annars tvingats flytta någonstans där jag inte har några vänner och inte känner någon. Jag känner andra som har tvingats flytta till boenden där de måste bo i samma rum som flera andra som är trettio-fyrtio år äldre. Utan att känna någon och mitt i skolterminen. Det hade varit jättejobbigt. Nu kan jag gå klart skolan här.

Sayed säger att han trivs mycket bra med familjen han bor med, som har två barn.
– Jag känner mig verkligen som en del av familjen. Deras barn har blivit som mina småsyskon.
Stefan Pettersson från Ebo-nätverket ser också andra luckor i lagarna som berör ensamkommande. Bland annat  presenterade regeringen under hösten ett förslag om möjlighet till tillfälligt uppehållstillstånd för de ungdomar som väntat längst på asyl. En bra tanke i sig, tycker Stefan, men innan lagen trätt i kraft så gäller dock gamla regler. De ungdomar som kanske kan få stanna om lagen går genom, riskerar att utvisas just innan den trätt i kraft.

– Jag tror ungdomar kommer att ta risken att gömma sig tills lagen trätt i kraft. Och dom inte alltid att gömma sig hos vanliga Svensson utan på gator och andra ställen som är väldigt otrygga. Vad ska de leva av? Det kan bli en mycket otrygg tillvaro. Jag bävar för den dag jag får frågan av någon ungdom vad jag tycker de ska göra i en sån situation. Jag tycker man ska frysa alla utvisningar tills dess att lagen gått genom, säger Stefan Petterson.

Jonas Lundström

Share Button

About Jonas Lundström