Home / Nyheter / Inställda och försenade bussar skapar irritation på Ekerö

Inställda och försenade bussar skapar irritation på Ekerö

Försenade bussar och inställda turer – det är enligt många vardag för de som bor på Ekerö. Flera personer uttrycker missnöje och önskar förändring. Detta gäller framför allt bussarna 309, 311 och 312. Vid kontakt med Arriva, bussbolaget som kör bussarna på Ekerö, så får vi svar på hur det faktiskt ser ut.

 

 

 

 

 

 

 

Vid intervjuer med personer i centrum så berättas det om allt ifrån inställda bussar och kraftiga förseningar till anslutningsbussar som inte väntar in. Flera föräldrar berättar att de ofta får åka och hämta sina barn när tidtabellen inte håller, och att deras barn inte har kunnat ta sig hem. Att många är upprörda märks tydligt.

Christer Ekelund, pressjour på Arriva, berättar dock att det inte är fler inställda avgångar eller förseningar på Ekerö än någon annanstans.

Statistiken för inställda bussar visar på detta;

 • September: 309 – 9 inställda
  311 – 0 inställda
  312 – 2 inställda
 • Oktober:     309 – 4 inställda
  311 – 1 inställda
  312 – 1 inställd
 • November: 309 – 3 inställda
  311 – 4 inställda
  312 – 5 inställda

Christer förklarar att inställda avgångar kan bero på sjukdom eller personalbrist, och att om en chaufför gör en sen sjukanmälan så hinner de inte alltid få in en vikarie. Förseningar beror oftast på begränsad framkomlighet, olyckor, vägbyggen eller teknikfel. En buss räknas som inställd när den är mer än 19 minuter försenad.

Men hur ska du då göra när du hamnar i en situation där bussen är försenad eller inställd?

-Man kan ta en taxi och nyttja resegarantin, förklarar Christer.

På SL’s hemsida finns följande information;

 • Du kan få ersättning med upp till 1120 kronor för resa med taxi, egen bil, SJ eller annat trafikbolag som kör motsvarande sträcka som du skulle ha rest med SL om du riskerar att bli mer än 20 minuter försenad. Ersättningen blir inte högre om du samåker med någon annan.
 • Om du blir försenad och inte begär ersättning för en alternativ resa, till exempel med taxi, kan du få tillbaka del av eller hela biljettpriset, beroende på hur mycket du blir försenad.
 • Du kontaktar oss på SL och vi gör en bedömning av dina ersättningskrav. Enklast är att du använder webbformuläret, men du kan även skriva ett vanligt brev eller ringa oss på telefonnummer 08 600 10 00.

Webbformuläret hittas på www.sl.se under fliken kundservice och villkor.

Statistiken kommer från Arriva samt från SL.
Punkterna för ersättning kommer från www.sl.se

Elina Stattin

Share Button

About Elina Stattin