Home / Kultur / Julklappar som gör gott – på riktigt

Julklappar som gör gott – på riktigt

Julen är gåvornas högtid, att visa sina nära och kära uppskattning. En stor del av julstressen består således också av pressen att hitta de perfekta julklapparna. Miljarder kronor kastas varje jul nedför konsumtionsbrunnen på presenter som många gånger kanske inte är speciellt nödvändiga.

E-nytt har ett förslag – lägg dina pengar på julklappar som gör gott. Vi listar här några biståndsorganisationer och vad dina pengar kan gå till – för att det verkligen ska bli en GOD jul. För alla.

Röda Korset

  • Röda Korset lanserar varje år ett gåvobevis, vilket innebär att givaren köper ett kort för en summa på exempelvis 200 kronor – och pengarna går till behövande i olika situationer. Du kan även köpa olika typer av paket, så som ett matpaket som räcker för en person i en månad för en summa på 54 kronor, eller julpaket för en hel familj – vilket innefattar mat & filtar för en hel familj i en månad för en summa av 515 kronor.

UNICEF

  • UNICEF är FNs flyktingorgan, vars julgåvor främst fokuserar kring barn på flykt. Du kan investera i gåvor så som ett svältkatastrofpaket som hjälper undernärda barn för en summa av 400 kronor, eller vinterkläder för 385 kronor som går till syriska barn i flyktingläger.

ActionAid

  • Lanserar i år gåvan Mensskyddet för att förebygga flickors skolgång. Gåvan består av bindor till flickor i länder där mens är tabubelagt och något som ses som skamligt. Genom tillgång till bindor ökar möjligheterna att kunna gå till skolan och flickors inflytande ökar. Gåvan kostar 245 kronor.

Amnesty

  • Har gåvobevis på valfri summa som stödjer deras arbete för mänskliga rättigheter över hela världen.

Erikshjälpen

  • Har gåvobevis på summor mellan 100-600 kronor som bland annat går till att hjälpa utsatta barn inom Sveriges gränser. Deas arbete cirkulrar främst kring barn i socialt utsatta situationer och barn med en eller fler föräldrar i fängelse.

 

Anna-Stina Ericson

Share Button

About Anna-Stina Ericson