Home / Kultur / LÄR KÄNNA EKERÖ: Mariana lever sin dröm på Färingsö

LÄR KÄNNA EKERÖ: Mariana lever sin dröm på Färingsö

Mariana Backros har varit hästtjej sedan hon var liten och har alltid drömt om att äga en egen gård. När en gård på Färingsö gick i konkurs tog hon chansen och köpte den. Sedan dess har Törnbygård varit hennes barndomsdröm som gick i uppfyllelse.

När vi kliver ur bilen på Törnbygård kommer en kvinna gåendes från skogen i sällskap av två hundar, hon presenterar sig som Mariana och berättar att hon varit ute på promenad och hämtat mossa till juldekorationerna. Den ena hunden springer nyfiket fram och hälsar, den andra är reserverad inför nya människor sedan tiden som gatuhund i Ryssland och håller sig på avstånd. Mariana äger gården tillsammans med sin sambo och har gjort det sedan år 2000, innan dess hyrde hon gården och nästa år har hon varit här i 30 år. Jubileum. Hon berättar att gården brukade vara ridskola på 70-talet. – Många kommer hit och säger att de har ridit här när de var små, varit på ridläger så det är kul.

Hon tar med oss till hagen, hästarna är hungriga och gnäggar när de ser oss komma gående. Gården växer hela tiden och i hagen står tre föl tillsammans med sina mammor. Mariana pekar upp mot en av de andra hagarna. – Där uppe står den äldsta jag har, hon är 23 och dotter till hästen jag hade när jag flyttade hit. Vi omringas av flera hagar, två ridbanor och på andra sidan vägen ligger deras hoppbana. Mariana berättar att hon vill ha ett ridhus, så det ska bli nästa projekt.

Vi lägger märke till att det bara är tjejer på gården och jag kan inte låta bli att fråga om det beror på allt som kommit fram efter me too, med tanke på den nya hashtagen #visparkarbakut där tjejer berättar om sexuella trakasserier inom ridsporten. Jag frågar om det är något hon själv upplevt och Mariana får tänka till lite innan hon svarar. Hon har ju haft eget stall så länge. Sedan säger hon att hon tror det är mest förekommande på högre tävlingsnivå där de det handlar om mycket pengar och makt, makt som utnyttjas neråt. – Jag tänker på stora tävlingar som Falsterbo där man kan se tävlingsryttarna komma gåendes med sina “stalltjejer”, det förekommer säkert inte överallt men det är klart det förekommer, sedan tillägger hon, men det är inget vi har problem med här.

Det är fler än Mariana som har sina hästar på gården, med 23 hästar finns det alltid något att göra. När vi går mot bilen möter vi en tjej påväg till gödselstacken med en skottkärra och går förbi en annan som ryktar av sin häst efter dagens första ridpass. Ständigt har vi en hund häck i häl. Jag börjar fundera på hur jag själv hade orkat dagarna här och när jag nämner det svarar Mariana. – Ah det är därför vi ska få behandling av hon som kom här nu, naprapaten.

Sedan hoppar vi in i bilen och Mariana vinkar av oss, jag kollar noga i backspegeln för att inte köra på något av djuren.

Share Button

About Annie Lindqvist