Home / Nyheter / SMHI spår en varmare framtid för Mälaren
De varmare temperaturerna kan påverka framtida skridskoturer på Mälaren. Foto: Commons

SMHI spår en varmare framtid för Mälaren

De globala klimatförändringarna påverkar även Mälaren, visar nya resultat från SMHI. Detta enligt resultaten från en rapport som främst har tittat på hur de höjda temperaturerna på jorden kommer att påverka ismängd och vattentemperatur.

Rapporten visar att temperaturen i Mälaren kommer att öka med 1,5-2,5 grader. Vid slutet av år 2100 kan månaderna med is ha minskat från tre månader till två månader. Enligt SMHI är detta första gången de undersöker den globala uppvärmningens eventuella påverkan på Mälaren.

David Kilberg, sakkunnig i klimatfrågor vid Naturskyddsföreningen, menar att den höjda vattentemperaturen inte kommer påverka vattennivån nämnvärt – men såklart försvåra för olika vinteraktiviteter så som skridskoåkning eller pimpel-fiske. David Kilberg vill även poängtera att dessa förändringar inte sker över en natt, men att de ständigt påverkar.

Så Ekerö-bor – ha respekt för isen, och gå inte för långt ut om du inte är helt säker att den håller för tyngden.

 

Anna-Stina Ericson

 

Share Button

About Anna-Stina Ericson