Home / Kultur / LÄR KÄNNA EKERÖ: Ett starkare hopp i Leons liv

LÄR KÄNNA EKERÖ: Ett starkare hopp i Leons liv

Kan styrketräning ge mer än muskler? Kan det förändra livet till det bättre på andra områden än det fysiska? Leon Edlund, 14, säger det.

– Jag var tidigare rädd att träffa folk och satt bara inne och spelade dataspel. På gymmet träffade jag andra människor, började tro på mig själv och fick vänner, berättar han drygt ett år efter att han börjat träna.

Leon började träna styrketräning i oktober förra året. På gymmet träffade han andra som tränade, människor i alla åldrar och med olika bakgrunder. Han fick äldre förebilder och kunskap av folk som hade tränat längre än honom.

– Jag har blivit mycket mer social, lärt känna nya människor och skaffat flera vänner där.
säger han.
Leon stängde tidigare in sig mycket och vardagsstrukturerna var dåliga. Han åt inte ordentligt och kände sig deprimerad. Han ville inte gå ut och skolnärvaron var låg.
– Jag hade under lång tid suttit inne och hållit mycket jobbiga känslor instängda. På gymmet kunde jag få ut dom känslorna. Jag kände att livet kan bli bra. Nu har jag mycket bättre närvaro i skolan också.
Leon berättar att hans liv blivit klart förändrat till det bättre i samband med tränandet. Han säger att han äter bättre och sover bättre.
– Sen är jag ju tonåring, det är klart jag vill se bra ut också, säger Leon och skrattar.
– Jag har gått upp ungefär tjugo kg på ett år. Även om jag växer på längden också så är det stor del muskler.
På Rosells gym i Ekerö centrum jobbar Nils Sjödin. Han har tränat och tävlat i styrkesport i över fyrtio år. Nils tycker det är bra att ungdomar börjar träna styrka tidigt, gärna redan i lägre tonåren.
– Så länge man tränar rätt så ser jag inga problem med det. Precis som i alla åldrar ska man börja med lättare vikter och lära sig rörelserna kontrollerat. I många andra länder rekommenderar man styrketräning från tidigare åldrar än i Sverige. Det finns en hel del forskning som stöttar tanken om att det finns många fördelar med att börja träna styrka tidigt.
Nils Sjödin menar att det finns flera risker med andra sporter än vad många tänker på.
– Om man jämför med fotboll, hockey, hästhoppning eller andra sporter så finns det mer ryckiga rörelser där. Då är det säkrare med styrketräning som är en aktivitet där man kan träna mer kontrollerat och i lugnt tempo.
När vi är klara med intervjun så berättar Leon att han ska hem och äta en rejäl middag, en av de saker han lärt sig är som viktigast om han ska bygga muskler och må bra.

Jonas Lundström

Share Button

About Jonas Lundström