Home / Kultur / #METOO: Pascalidou tar systerskap från tangentbord till bokhylla

#METOO: Pascalidou tar systerskap från tangentbord till bokhylla

Största kvinnorörelsen sedan rösträtten – #metoo . Kvinnor i olika åldrar och inom alla möjliga yrken och klasser larmar om sexuella trakasserier och övergrepp.
Sverige är det land där rörelsen fått störst genomslag. För att hålla debatten vid liv kommer det nu ut en bok med Alexandra Pascalidou som huvudredaktör.

Alexandra Pascalidou är en kvinna med många titlar och åtaganden. Som journalist, programledare, författare, föreläsare och människorättsaktivist, har hon under många år gjort det till sitt uppdrag att jobba för alla människors lika värde. Oavsett etnicitet, religion eller kön. Trots de mängder av hat och hot som Alexandra fått utstå ser hon ändå vikten av att orka fortsätta.

Alexandra är en person som inte låter saker stanna vid ord. Hon vill agera för att kunna bidra till en förändring och för bara några dagar sedan blev hon tilldelad ett pris för sitt arbete mot främlingsfientlighet och rasism.

Hösten 2017 kommer för alltid att vara historisk, inte sedan 1921 då kvinnors rätt till att rösta klubbades igenom, har något fått ett så stort genomslag som just #metoo. Det som började med en hashtag på sociala medier har nu vuxit sig till en rörelse där miljontals människor världen över går samman, håller handen och vittnar om sexuella övergrepp och trakasserier.

Vikten av att inte låta detta passera och falla i glömska fick Alexandra att arbeta fram en bok.

Den 12:e December kommer boken ”#metoo så går vi vidare ” ut, en plattform där starka röster och berättelser från medsystrar med olika yrken och bakgrunder, samlas, lyfts och förvaras.

-Jag vill fånga rörelsen som blev en revolution. Jag vill få ner den på papper så att samtalet kan fångas för kommande generationer. Ingenting kan ersätta en bok som står i hyllan som en påminnelse. Detta blir ett historiskt dokument av vad som inträffade hösten 2017, säger Alexandra.

 

Alexandra Pascalidou vill nu hylla alla de modiga kvinnor som nu höjer rösten och skriver historia, och ser det positiva i att hierarkierna nu rasar. Hon önskar ett samhälle där alla möts som jämlikar och där den konstruktiva kärleken får ta plats, där ingen känner sig förnärmad eller förödmjukad.

-Nu ser jag fram emot en värld med nolltolerans mot sexuella trakasserier, övergrepp och sexism. Jag drömmer om en värld där kärleken får blomma utan att någon far illa. För att nå dit måste vi riva ner det gamla och bygga upp allt på nytt, säger Alexandra Pascalidou.

Några personer som kommer synas och höras i boken:

  • EU-kommissionären Cecilia Malmström
  • Förintelseöverlevaren Heidi Fried
  • Debattören Naila Abdul Fattah
  • Influenser Michaela Forni
  • Handbollsspelaren Linnea Claesson
  • Programledaren Malou von silvers
  • Författaren Susanna Alakoski

 

Elina Stattin

Rebecca Ahlström

 

Share Button

About Elina Stattin