Home / Nyheter / Det här är Greta Thunberg och Global Strike for Future
Greta Thunberg och Global Strike for Future kräver en ny klimatpolitik för framtiden. Foto: Jimmy Bysell

Det här är Greta Thunberg och Global Strike for Future

Den 20 augusti 2018 inledde den 16-åriga Greta Thunberg en sittstrejk utanför Riksdagshuset i Stockholm. Det gjorde hon varje skoldag fram till riksdagsvalet den 9 september. Sedan dess har hon fortsatt strejka varje fredag för att få politikerna att lyssna. Hennes mål är att svensk politik ska följa Parisavtalet. Hon har även åkt runt i världen och deltagit i olika demonstrationer, som till exempel Rise for Climate utanför EU-parlamentet.

Greta har inspirerat ungdomar i över 100 svenska städer och i över 120 länder världen över att vara med och demonstrera för klimatet idag. Idag befinner hon sig på Mynttorget i Stockholm och håller tal till alla ungdomar som samlats för det gemensamma målet.

– Vi står inför en existentiell kris, den största mänskligheten någonsin stått inför. Vi är de unga, vi har inte bidragit till den här krisen. Vi har bara fötts till denna världen, den här krisen kommer vi att få leva med i hela våra liv, och våra barn – och barnbarn och de kommande generationerna. Vi kommer inte acceptera det. Vi strejkar för att vi vill ha en framtid och vi kommer fortsätta.

Gretas initiativ spreds internationellt under hashtaggarna #FridaysforFuture #Klimatstrejka eller #ClimateStrike och hade i slutet av september uppmärksammats av Tv-medier i ett flertal länder samt av FN:s generalsekreterare António Guterres och Arnold Schwarzenegger.

Fakta: Greta Thunberg har varit med och startat kampanjen, #jagstannarpåmarken i förhoppning om att vi ska flyga mindre. Maj 2018: Hon var en av tre vinnare i Svenska dagbladets debattartikelskrivartävling om klimatet för unga. November 2018: Hon fick Fryshuset-stipendiet Årets unga förebild. December 2018: Hon utsågs till en av världens 25 mest inflytelserika tonåringar av Time Magazine. Mars 2019: Greta utses till årets kvinna av Expressen.

I Världsnaturfondens pris Årets unga miljöhjälte 2018 var Thunberg en av de tre nominerade. Greta nominerades till elbolaget Telge Energis pris för barn och unga som driver hållbar utveckling, Children’s Climate Prize men tackade nej då finalisterna skulle flygas in till Stockholm.

Greta Thunberg är nu nominerad till Nobels fredspris 2019.

Share Button

About Anna Nilsson