Home / Aktuellt / Fakta om blodgivning
Bakom Ekerö kommunhus står i dag blodbussen, redo för nya blodgivare.

Fakta om blodgivning

Sabine Kopsch, sjuksköterska vid Blodcentralen på Odenplan, svarar på frågor om blodgivning.

3 av 100 svenskar ger sitt blod. En process som brukar ta 45 minuter. 10 av dessa 45 minuter är själva blodgivningen.

Vad krävs för att bli blodgivare?

– Du ska vara mellan 18 och 60 år gammal, uppnå en vikt på minst 50 kilo och vara fullt frisk. Blodvärdet hos män ska ligga på minst 135 gram per liter blod, och 125 gram per liter blod hos kvinnor. På plats kontrolleras även blodgivarens vener.

Män har generellt en högre testosteronnivå än kvinnor, och därför skiljer sig siffrorna. För att få lämna blod måste du först bli godkänd. Du måste genomgå en hälsodeklaration samt lämna blodprov.

Vad får ni ut för information av blodproverna?

-Det första vi får ut är vilken blodgrupp som du tillhör. Det andra är ett virustest som visar ifall det finns några blodsjukdomar som tillexempel HIV, syfilis och hepatit. Det tredje vi tar mäter blodstatus. Där vi tittar närmre på dina blodkroppar. Det sista testet är ett ferritinprov som mäter och visar järndepåerna i kroppen.

Som godkänd blodgivare så kommer du få en kallelse till blodgivning. Män får lämna blod 4 gånger per år och kvinnor 3 gånger per år.

Finns det några sjukdomar kan ha men ändå vara blodgivare?

– Det finns sjukdomar som är godkända som varken påverkar dig eller personen som tar emot ditt blod. Detta undersöks i din hälsodeklaration.

Vad ska jag tänka på innan min första blodgivning?

– Det väldigt viktigt att du har druckit ordentligt med vatten och ätit någonting innan då det är vanligt att du blir yr och trött efter du lämnat blod. Samtliga blodgivarcentraler och blodbussar erbjuder även lättare mat och dryck för att förhindra detta. Du ska kunna förstå svenska i både i tal och skrift för att förstå informationen som ges och de prover som tas.

Vad ska jag tänka på efter besöket?

-Vi uppmanar att dricka mycket vatten, och ser helst att du stannar på blodgivarplatsen en stund efter själva blodgivningen. Vi får ofta frågor om det är okej att träna efteråt. Något vi menar är okej, men rekommenderar att ta du tar det lugnt eftersom du har ett underskott med röda blodkroppar. För att återställa underskottet på antalet blodkroppar skickas varje blodgivare med ett antal järntabletter. Räkna med att vara helt återställd inom några få veckor.

Vad används blodet till som jag ger?

-Blodet du ger går främst till behandling av cancersjukdomar. Det går även till operationer, olyckor, brännskador, förlossningar, medicinering av exempelvis blödarsjuka samt vid läkemedelsframställning.

– Utan blod och våra blodgivare så skulle vi inte ha någon sjukvård. Det är så fint att människor kommer hit och hjälper sina medmänniskor.

Share Button

About Alexander Persson

Jämtlänningen