Home / Kultur / Fler barn vill lära sig sjunga
Flöjtlektion på Kulturskolan. Foto: Carin Lööf

Fler barn vill lära sig sjunga

På Kulturskolan i Tappström och i Stenhamra går barn mellan 7 och 20 år kurser i bland annat musik, teater och film. Det senaste året har antalet kursanmälningar ökat, till sångkurserna i synnerhet. Kulturskolans chef Ann-Charlotte Lundell säger att kurserna näst intill alltid är fullbokade.

– Vi tar emot fler elever än vi någonsin gjort och extra populära just nu är våra sångkurser.

Hösten 2018 slog Kulturskolan rekord i antalet anmälda kursdeltagare. Totalt 923 barn var anmälda, varav 770 kunde antas till läsåret 2018/2019. Ann-Charlotte beskriver hur intresset konstant ökar och att man nu näst intill alltid har fullsatta kurser. Störst intresse i år tycks vara sång, medan gitarr och piano var populärast för några år sedan.

– Jag vet inte vad det ökade intresset för sång beror på, men jag kan tänka mig att en bidragande orsak kan vara Youtube och Idol, säger Ann-Charlotte.

Vidare förklarar Ann-Charlotte att en annan rimligt anledning till att många vill lära sig sång är att det är lättillgängligt. Det behövs inga instrument. Majoriteten som går på sång är tjejer, men även killar vill lära sig sjunga.

Kulturskolan ligger i Tappström intill Tappströmsskolan och i Stenhamra. Förutom musik och teater håller skolan danskurser för elever i särskolan. De erbjuder dessutom kortkurser samt helg- och lovaktiviteter där barn bland annat får prova på instrument och nycirkus. Syftet med verksamheten är att främja barns kreativitet och skapa en plats där konstnärliga uttryck är i fokus.

Kulturskolan har både frivillig verksamhet och verksamhet i samarbete med grundskolan i form av Kultur i skolan (KIS) för förskoleklass, årskurs 1 och årskurs 2. Kulturskolan har dessutom ett samarbete med Uppgårdsskolans högstadieskola i musikfördjupning.

Share Button

About Jessica Ekman