Home / Krönikor / KRÖNIKA: Kvalité måste få kosta
Byggarbetsplatser måste vara säkra
Viktigt med säker arbetsplats

KRÖNIKA: Kvalité måste få kosta

När ska vi inse att kvalité kostar? Vi vill ha mycket, bra produktion, snabba leveranser, fantastisk service och god omvårdnad. Men vi är inte beredda att betala för det. Vi pratar om lagen om offentlig upphandling där alla kan lägga anbud och det billigaste vinner. Allt ses i kronor och ören. Men kvalité kostar. Det kan vi aldrig komma ifrån.

Jag har arbetat inom vård och omsorg i många år. Jag har upplevt neddragningar men med ett krav på fortsatt god kvalité. Och vi har levererat. Vi kan, vi fixar. Men på bekostnad av oss själva. När vi inte fixar längre? Ja, då finns det alltid någon ny att anställa. Det finns nämligen alltid andra som är behov av ett arbete. Men i slutändan förlorar kunden. Och den enskilda arbetaren. Arbetaren som vill göra ett bra jobb, som inser att bra kvalité betyder något annat än pengar. Där man är engagerad och ger av sig själv. Och kunden som förlorar både i kontinuitet och kvalitét.

Inom politiken eller den offentliga sektorn eller för all del, alla stora företag, där räknas pengarna. Pengar som till synes inte finns. Till en början. Men sen får vi läsa om fallskärmsavtal, dyra resor och dubbla boenden. Nog finns det pengar.

Min mamma opererade höften, efter att den åkt ur led tre gånger. Hon var då 60 år gammal. I och med att hon inte var fast anställd som bussförare, så menade försäkringskassan att hon kunde söka ett annat jobb över hela landet, trots att hon inte kunde gå. Hon åkte hem liggande i sjuktaxi och behövde hjälp med det mesta. Kunde inte stå ordentligt, gick med gåbock och satt med stöd. Men de tyckte att hon inte skulle vara sjukskriven. Hon skulle vara arbetssökande. Med hela landet som sin potentiella arbetsplats. Möjligheter. Ja, det skulle hon förstå. Möjligheter, inte svårigheterna. Men på riktigt. Vem skulle anställa en 60-årig, nyopererad kvinna som inte kan gå eller sitta utan hjälp?

När det kommer till våra politiker. Ja, då finns det pengar. Du kan absolut få bidrag för både det ena och det andra. Men när det kommer till upphandlingar, löner och andra avgifter. Då ska vi vara ekonomiska.

Så kan vi inte komma överens om att kvalité måste få kosta och att alla människor är lika värda? Är man sjuk, så kan man väl få sjukersättning. Även vi som inte tillhör Sveriges elit. Visst borde vi ha kommit längre än så. Vi måste prioritera lite bättre. Och vem vet, kanske vi då gör upphandlingar efter kvalité och våra byggarbetare får den arbetsmiljö de förtjänar och har rätt till. För alla arbetare förtjänar en skälig lön, skäliga arbetsförhållanden och inte minst en säker arbetsmiljö. Eller tycker vi att det är värt att en arbetare inte kommer hem till sin familj efter arbetsdagens slut. Hen ligger på sjukhuset i bästa fall. I sämsta fall på bårhuset. Eller någon som gått in i väggen, efter att försökt leverera, trots orimliga arbetsvillkor. Med en arbetsgivare som inte gett rätt förutsättningar. Eller gamla som lever under existensminimum. Som får söka arbeten som de vet att de inte klarar av eller får. Vi måste prioritera om. Tänka nytt.

Jag önskade att omsorgen hade bättre arbetsvillkor. Ett arbete jag älskade och faktiskt var bra på. Då kanske jag hade varit kvar.

Anna Nilsson

Detta är en krönika och åsikterna är skribentens egna.

Share Button

About Anna Nilsson