Home / Nyheter / LSS-boende på Munsö riskerar att läggas ner
LSS-boendet Lugnet
Lugnet LSS-boende

LSS-boende på Munsö riskerar att läggas ner

LSS-boendet Lugnet på Munsö har under flera år haft en ohållbar arbetsmiljö. Nu har Arbetsmiljöverket gått in och bestämt en slutgiltig deadline för förhållandena på boendet som gäller för både personal och brukare. Imorgon onsdag, den 20 mars kommer processen om beslutet att börja gås igenom och Lugnets framtid kommer vägas på våg. 

Boendet är en ideell verksamhet som startades för 30 år sedan på uppdrag av Ekerö kommun. Socialkontoret har länge vetat om de dåliga arbetsförhållanden, men läget har förvärrats det senaste året och verksamheten riskerar i nuläget att tvingas lägga ner om inte förhållandena förbättras. Enligt Mälarö Tidning har situationen eskalerat så pass mycket att det inneburit en risk för olycksfall, hot, kränkningar och ohälsa. Detta måste Lugnet ändra på om verksamheten ska kunna drivas vidare. 

Socialkontoret har länge vetat om de dåliga arbetsförhållanden, men läget har förvärrats det senaste året och verksamheten riskerar i nuläget att tvingas lägga ner om inte förhållandena förbättras. Enligt Mälarö Tidning har situationen eskalerat så pass mycket att det inneburit en risk för olycksfall, hot, kränkningar och ohälsa. Detta måste Lugnet ändra på om verksamheten ska kunna drivas vidare. 

Arbetsmiljöverket går ut med beslutet om några veckor men verksamhetschef Sofie Burman ser positivt på det hela och tror verksamheten kommer få mer tid på sig att visa en förändring.

-Vi har utgått från en arbetsmiljöhandbok och tagit fram flera egna sidor som är anpassade för Lugnet och jobbat kring en ny medarbetarpolicy, något som gett bra resultat, säger Sofie Burman.

I nuläget är boendet uppdelat i två enheter med plats för nio brukare totalt. Det även finns en daglig verksamhet i anslutning till boendet. Om beslutet anser att Lugnet inte får fortsätta bedriva sin verksamhet är det Ekerö kommun som har det yttersta ansvaret. Det kommer då behöva flytta brukarna till andra LSS-boenden i närheten. 

-Vi har mycket att jobba på och måste följa rutinerna även på lång sik. Att lösa något sånt här tar tid, men vi har kommit en bra bit på vägen.  Jag ser stora förändringar men jag är inte säker på hur det hela slutar, avslutar Sofie. 

Share Button

About Emma Heinonen