Home / Nyheter / Sjuk syster på Ekerö bibliotek
Sara Heyman föreläser på Ekerö bibliotek Foto: Tobias Wallentinsson

Sjuk syster på Ekerö bibliotek

I tisdags kväll gästades Ekerös bibliotek av Sara Heyman, journalist på Dagens Medicin, legitimerad sjuksköterska och författare av boken ‘Sjukt, syster!’. Under kvällen föreläste hon om sjuksköterskans historia och de utmaningar som yrket står inför i dagsläget. Maj-Britt Källskog, pensionerad distriktsköterska från Ekerö, tycktes uppskatta föreläsningen:
– Den var jättefin. Det var bra att få höra om historien och hur det har utvecklats.

Sverige lider i dagsläget av sjuksköterskebrist. Allt färre söker sig till sjuksköterskeutbildningar och trots regeringens försök att motverka bristen genom att öka antalet antagningsplatser och sänka antagningskraven har läget inte förbättrats.

I sin föreläsning gav Sara en grundlig genomgång av sjuksköterskeyrkets historia: från dess grundare Florence Nightingale i England, till Sofiahemmet i Stockholm, ända fram till dagens moderna sjukvård. I sin genomgång – som grundar sig på hennes bok Sjukt, syster! – utforskade hon den historiska synen på sjuksköterskan och hur den har kommit att påverka yrket och dess arbetsförhållanden även idag.H

Historiens vingslag
Sara menar att den pågående krisen beror på en kombination av att sjuksköterskeyrket inte tas på allvar, inte minst när det gäller rekryteringsprocessen, och att de rådande arbetsförhållandena för sjuksköterskor är undermåliga – något som har hemsökt yrket redan från första början. Hon pekar bland annat på olika rekryteringsannonser som eftersöker sjuksköterskor “med humor” och “ett hjärta av guld” istället för att fokusera på den faktiska yrkesutövningen eller arbetsvillkoren.

– Ett konkret tips till landets sjukhus är att sluta upp med tramsiga rekryteringsannonser som mest kränker en livsviktig profession.

Lösningar
Under frågestunden som följde föreläsningen noterade Sara att det givetvis finns exempel på sjukhus och avdelningar i Sverige där personalen trivs med sina arbetsvillkor och förhållanden, något som hon i första hand tillskrev “bra chefer”. Samtidigt önskar hon att detta vore regeln, snarare än undantaget.

– Jag sitter inte på några mirakel-lösningar, men i de flesta andra branscher så brukar ju löner och villkor vara bra sätt att locka medarbetare på.

På frågan om mer privatiserad sjukvård, såsom bemanningsbolag, skulle ge sjuksköterskor en större möjlighet att kunna anpassa sina arbetsförhållanden svarar Sara att det absolut ger mer flexibilitet, eftersom man inte är bunden till en och samma arbetsplats, men att det samtidigt inte hjälper skattebetalaren – eftersom den allmänna sjukvården förblir densamma.

– Sjukvården är ju något som angår alla och betalas av alla, så jag tycker att det är ett viktigt ämne.


Share Button

About Johannes Eriksson