Home / Aktuellt / Ungdomscafé skapar lugn i centrum

Ungdomscafé skapar lugn i centrum

För ett år sedan började misstankarna om försäljning av droger på biblioteket i Ekerö centrum. Det var efter att personalen upptäckt trasiga takplattor i kombination med ökad toalettanvändning som det larmades om misstänkt knarkhandel.

Nu ett år senare har situationen i centrum blivit lugnare tack vare det nyöppnade ungdomscaféet. 

Biblioteket i Ekerö centrum har under en längre tid varit en samlingsplats för skolelever från Tappströmsskolan. Personalen ser att miljön runt biblioteket har blivit bättre sedan Tappströmsskolans ungdomscafé öppnade i februari. Ett café som vänder sig till skolans högstadieelever. Tidigare har biblioteket varit den enda platsen att gå till efter skolan då den lokala ungdomsgården enbart har öppet kvällstid.

– Caféet kan absolut ha underlättat de tidigare situationerna på biblioteket, nu har vi gett ungdomarna ett alternativ istället för att hänga på Ekerö centrum. Här kan man spela fifa, biljard eller pingis, säger Pontus Sörensson, personal på caféet.

Lokalpolisen Elise Berlin arbetar flitigt bland ungdomarna i centrum. Hon tror att risken blir större för unga att hamna i fel umgänge vid offentliga platser som utanför biblioteket, då även personer i äldre åldrar hänger där.

– Man har nog lyckats rädda några ungdomar sedan caféet öppnade, elever som nu väljer att sätta sig i caféet som är en trygg plats istället för att samlas utanför biblioteket, säger Elise Berlin. 

Efter fjolårets misstankar kring droghandel i lokalerna har personalen valt att ta bort alla bekvämligheter kring bibliotekets entré. Något som har resulterat till att det inte längre är lika mycket spring i lokalerna. Minna Lundberg, bibliotekarie i Ekerö centrum, tror även att polisens närvaro har spelat en stor roll.

– Vi ser ett ökat samarbete mellan kommunens enheter. Poliser, fältassistenter och väktare kommer hit varje dag för att säkerställa att läget är under kontroll säger Minna Lundberg.

Personalen märker att det har blivit lugnare på biblioteket den senaste tiden men att det går i vågor. Enligt Minna Lundberg har personalen sett att det har förekommit langning av droger kring lokalerna men att det inte sker lika ofta längre. 

– Det är tufft att se minderåriga som far illa. Sen är det svårt att veta hur vi som bibliotekarier ska göra om något verkar misstänksamt. Vi är ju inte utbildade inom det området. Därför känns det bra att kommunens fältassistenter rör sig runt biblioteket och uppmuntrar ungdomarna att istället gå till caféet, säger Minna Lundberg.

Share Button

About Maya Sjögren