Home / Nöje / Nolltolerans mot hatet inom gamingvärlden
Inferno Online, Odenplan. Foto: Robin Ek

Nolltolerans mot hatet inom gamingvärlden

Svordomar, hot, förnedring, rasism och sexism. Detta är en del av hårda klimatet som gamers utsatts för och har hårda konsekvenser.

– Vi har nolltolerans mot detta. Det är viktigt att det är en trygg och säker miljö, säger Fredric Boltstern, VD för Inferno Online.

Datorplats. Inferno Online. Foto: Robin Ek

Spelvärlden är hård och våldsam, men är också en viktig plats för många. Så skildrar P1- dokumentären “Gamer” om en hård gamingvärld och vad barn och ungdomar upplever när de spelar.

Allt detta sker för det mesta online, men vad händer i gaming lokaler? Vad är deras syn på “Toxicity”? På Odenplan finns det populära internetcaféet Inferno Online som är en av de närmare spelcentrum i Vasastan. ENytt träffade Fredric Boltenstern, VD för Inferno Online, för att få svar på vad de gör för att förbättra spelmiljön.


– Här på Inferno har vi grundregler som alla som spelar måste följa. Bland dessa regler finns aggressivt beteende, trakasserier och mobbning. Vi har nolltolerans om någon bryter mot dessa och vi är tydliga med att vi inte tvekar att säga till om någon är högljudd, om någon skulle uttrycka sig sexistiskt eller liknande så man lämna platsen. Om det blir värre blir det en polisanmälan, säger Fredric Boltenstern, VD.

Inferno Online samarbetar med andra organisationer som gör olika spelkvällar, tävlingar och event som har fokus på att göra internet och spelvärlden till en bättre plats.

Inferno Online, Odenplan. Foto: Robin Ek


– Vi har olika samarbeten för att stärka tryggheten. Detta är något som Inferno vill fortsätta arbeta med i framtiden, säger Fredric Boltenstern.

Atmosfären är lugn och fullt fokus hos spelarna och de kommenterar att mycket har med attityden och reglerna Inferno Online har.


– Det är najs att det finns såna regler. Skönt att bara få spela lite än att höra någon dåre skrika bredvid dig, säger Hampus, 29.

– Jag tycker det är bra. Bättre här än hemma där brorsan bara skriker när han förlorar, säger Teo, 15.

Share Button

About Robin Ek