Home / Nyheter / Brexit – Heltäckande avtal kan dröja upp till 10 år 
Brexit: Storbritanniens ambassad i Stockholm. Foto: Karl Birgersson.

Brexit – Heltäckande avtal kan dröja upp till 10 år 

Natten till lördag 00.00 svensk tid lämnade Storbritanien EU efter 47 år som medlem.  En övergångsperiod på 11 månader har inletts, alltså fram till årsskiftet 2021.

– En förhandlingsperiod där allt viktigt måste diskuteras, säger Adrian Hyde-Price, professor i statsvetenskap vid Göteborgs Universitet.

Under den här perioden kommer de olika parterna att forma nya avtal gällande bland annat import, export, handelsvaror och tjänster. Hur de nya avtalen kommer att påverka oss är fortfarande oklart.

Fram till årets slut kommer allting fungera ungefär som vanligt, kanske även efteråt. Allting beror på vad som skrivs i avtalen. Om Storbritannien och EU inte kommer överens innan 2021 kommer det införas moms och tullavgifter på varor som fraktas ut och in ur Storbritannien, precis som för andra länder utanför EU.

Men Ulrika Mörth, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet tror att det kommer att bli någon form av avtal under året, även om de till en början inte kommer vara särskilt detaljerade.

– Det är mycket komplexa frågor som ska förhandlas, det kommer förmodligen ta 5-10 år för att få fram ett heltäckande avtal gällande alla delar som en nära relation mellan EU och Storbritannien innebär, säger hon.

Ett avtal som inte bara ska behandla ekonomiska och politiska delar, utan även säkerhet, försvarsfrågor och människors rörlighet. Men britter som bor i Sverige kan vara lugna.

Enligt regeringens hemsida kommer de britter som är bosatta i Sverige med EU-uppehållsrätt kunna stanna och arbeta utan uppehålls- eller arbetstillstånd under en ettårsperiod, även om parterna står avtalslösa vid årsskiftet. Under den här tiden kommer de att ha samma tillgång till sjukvård, utbildning och social trygghet precis som idag.

Jamal Shariff, 26 år och bosatt i Vasastan tycker att Brexit är ett fiasko. Han kommer att ansöka om ett svenskt medborgarskap och är inte speciellt orolig för att brexit kommer att påverka honom personligen. Däremot tycker han att det är synd att hans hemland förmodligen blir ett sämre land att bo i.

– Jag har fortfarande vänner och familj som bor i London, så det känns tråkigt att de bli berörda av det här.

För att som svensk garanterat få bo kvar i Storbritannien efter den 31 december krävs det att man söker ett nytt permanent uppehållstillstånd, detta gäller endast de som flyttat till landet innan utträdesdagen. Vilket innebär att svenskar som tänkt ta sig dit efter den 31 januari kommer att omfattas av Storbritanniens ordinarie immigrationsregler. 

Share Button

About Karl Birgersson