Home / Nyheter / Antal ungdomsrån på Norrmalm har dubblats på två år
Antalet anmälningar om ungdomsbrott har dubblats på två år. Odeplan är platsen där 16-åringar rånar jämnåriga. Foto: David Widell Möllerstedt

Antal ungdomsrån på Norrmalm har dubblats på två år

Unga rånare, fler rånare, våldsammare rånare. Odenplan är platsen där 16-åringar blir både offer och gärningsmän. 

Statens trygghetsfond delar 2020 ut 2,4 miljoner för att öka tryggheten på Norrmalm. Hur pengarna används för att säkra Odenplan återstår att se. Det är nämligen på Odenplan som flest rån begås i Stockholms innerstad. Under 2019 anmäldes 52 ungdomsrån på Norrmalm, visar statistik från Brottsförebyggande Rådet. Majoriteten av rånen sker på Odenplan, mellan 17.00-22.00. 

– Det är den plats som sticker ut mest. Det är en knutpunkt där det stannar pendeltåg, tunnelbana och bussar, säger Carl Johan Birkoff till sajten Mitt i Vasastan. Carl Johan Birkoff är förundersökningdsledare för ungdomsutrednigar i Stockholms innerstad. Vidare berättar han att det främst är dyra kläder, airpods och mobiler som ungdomarna är ute efter. Han berättar också att gärnignsmännen, liksom offren, oftast är så unga som 16 år. 

52 anmälningar om ungdomsrån i fjol innebär en dubbling på två år. Under 2017 kom det in 27. Med den stigande siffran ungdomsrån upplever Carl Johan även att våldet vid råntillfällena har ökat. 

– Känslan är att det är fler ärenden med fysiskt våld. Både oprovocerat våld, men också våld för att offret ska ge ifrån sig sakerna. Det är i parker där det hänger ungdomar och där det är lite undanskymt, säger Carl Johan Birkoff.

Idag, torsdag, var E-nytts liveteam ute på plats vid Odenplan. Där talade de med unga om deras tankar kring ungdomsrån och otrygghet. De fick kommentarer som:

–Jag har haft många vänner som gör så där. De gör det mer för att det är roligt att göra ihop. Eller de tror att det är roligt. Ensamma skulle de aldrig göra det. 

–Jag brukar alltid har bra koll på min väska när jag går här. Och försöka att inte gå för långt på egen hand, särskilt om kvällarna. Besöka vänner som bor nära istället för långt bort och så.

2020 har Statens Trygghetsfond delat ut 2,4 miljoner till Norrmalm för att öka säkerheten. E-nytt har försökt nå säkerhetschefen, Stockholm Stad, för en kommentar om och hur pengarna kommer användas för att öka tryggheten på Odenplan. Vid svar uppdateras artikeln under dagen. 

Share Button

About Saga Abramsson