Home / Kultur / Vasastansprofilen i melodifestivalen – ”Extremt nervöst”

Vasastansprofilen i melodifestivalen – ”Extremt nervöst”

Journalisten och musikexperten Jan Gradvall var den person som presenterade Melodifestivalens första deltävling. Han menar att ”mello” är en mer än bara en tävling och att det går jämföra med andra svenska traditioner. 

  – Musikfestivalen i dag kan jämföras med Midsommar eller Valborg. Fast ett Midsommar som turnerar under sex veckor.

Under melodifestivalens första deltävling kunde vi se journalisten, musikexperten och vasastansbon Jan Gradvall presentera Linköping som en av städerna till årets upplaga av den prestigefyllda musiktävlingen. Varje deltävling kommer att presenterad av någon lokal profil. Gradvall själv är uppvuxen i staden och kände sig hedrad till uppdraget. 

– Väldigt hedrande att jag fick representera min gamla hemstad, men också extremt nervöst, säger han.

Melodifestivalen firar i år 60 år och likt som för många andra har även Jan Gradvall någon form av relation till den prestigefyllda tävlingen.

 – Jag har tittat på det hela mitt liv. Första festivalen jag har minnen av är 1969, då var jag fem-sex år. Det är mycket större än en tävling i musik, menar han. 

Årets upplaga är blandat av både rutin och av nya artister. Mellorutinerade Nanne Grönvall ställer till exempel upp för åttonde gången i tävlingen, medan namn som Anis Don Demina gör det för första gången. Men Gradvall har inte full koll på alla årets deltagare och vem som skulle vara hans favorit.

– Jag har ingen aning. Jag var bara med i Linköping och har inte hört de låtar som är med på lördag. 

Har du någon favoritlåt/artist genom melodifestivalens historia? 

– ”Waterloo” med ABBA och ”Det gör ont” med Lena Philipsson, avslutar han. 

Melodifestivalens andra deltävling går av stapeln nu på lördag och håller rum i Scandinavium i Göteborg. 

Share Button

About Filip Wiklund